Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Záchranári v akcii. Desiatky kolapsov počas Levočskej púte
Zdielať na

Záchranári v akcii. Desiatky kolapsov počas Levočskej púte

Slovenskí katolíci sa opäť stretli na tradičnej Levočskej púti na miestnej Mariánskej hore. Dominovala téma rodiny - spišský biskup Sečka kritizoval užívanie antikoncepcie, aj umelé prerušenie tehotenstva. O problémoch cirkvi súvisiacich s odvolaním biskupa Bezáka sa nehovorilo.

20 stupňov. Pred rokom...

Pred rokom bolo na polnočnej omši sychravo. Veriaci prišli zababušení v bundách a dekách. V sobotu už bola situácia iná. Teplomer ukazoval príjemných 20 stupňov. Povinnou výbavou okrem modlitebných knižiek bol pitný režim. "Ako skupina, čo sme nosili cez jednu prestávku, čiže denne okolo 400 litrov vody pre 140 ľudí," povedal Ján Gombola z pešej púte mládeže z Muráňa.

Pod oltárom síce vyrástlo veľké stanové mesto, no niektorí sa rozhodli spať takpovediac pod klobúkom. "Asi sme ani nad tým nerozmýšľali, že by sme brali stan. Počasie vyzeralo tak, že aj spŕchne aj to nejako vydrží, tak sme to neriešili," hovorí sestra Monika. Magická atmosféra na Marianskej hore dáva mnohým ľuďom silu zvládať svoje problémy. Drvivá väčšina bola odhodlá vydržať až do polnočnej omše. Hore boli mladí aj starí.

Omše chystalo vyše sto ľudí

V pútnickom dome boli pre veriacich pripravené spovedelnice. Zo svojich hriechov sa tam ľudia mohli vykúpiť takmer nepretržite. Na omše bolo pripravených približne 170 000 hostií. "Aj keď je viac ľudí, nie každý ide na sväté prijímanie. Nie všetci sa vyspovedajú, nie všetci sa môžu vyspovedať," tvrdí Mons. František Dlugoš.

Na príprave takejto dvojdňovej púte sa podieľa viac ako 100 ľudí. Organizácia tej budúcoročnej začne už týždeň po skončení aktuálnej.

Počas Levočskej púte sa záchranári nenudili. Záchranári z levočskej nemocnice počas odpustu absolvovali 12 výjazdov, pričom vykonali 80 ošetrení. Všetky ošetrenia súviseli s pretrvávajúcimi vysokými teplotami. "Počas púte sme nezaznamenali žiadnu mimoriadnu udalosť,“ informovala  hovorkyňa Agel SK, a.s. Marta Csergeová, ktorá prevádzkuje Všeobecnú nemocnicu s poliklinikou v Levoči.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy