Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
NATO rozhodlo, k susedom posiela svoje vrtuľníky
Zdielať na

NATO rozhodlo, k susedom posiela svoje vrtuľníky

Lídri členských krajín NATO oficiálne uviedli európsky protiraketový štít do prevádzky. Hlavy štátov a predsedovia vlád 28-člennej organizácie tak urobili počas summitu v americkej metropole Chicago, pričom v oficiálnom vyhlásení deklarovali "predbežnú" akcieschopnosť, ktorá bude plnou až v priebehu ďalších rokov.

Nechcú ohrozovať Rusko

Aktuálne však už americké vojnové lode v Stredomorí s raketami na palube a radar umiestnený v Turecku spadajú pod velenie základne NATO v Nemecku. Generálny tajomník Anders Fogh Rasmussen v tejto súvislosti potvrdil, že štít nemá ambíciu ohrozovať Rusko, ktoré sa podľa jeho slov môže do projektu stále zapojiť. "Nemôže ho však blokovať, je to rozhodnutie NATO," dodal.

Rusko sa ostro stavia proti štítu NATO na území východnej a strednej Európy. Členovia aliancie ubezpečujú Moskvu, že protiraketový systém nie je namierený proti Rusku a jeho skutočným účelom je ochrana pred možnými útokmi zo strany krajín, ako je Irán.

Výcvik helikoptér v Čechách

Rusko už varovalo, že rozmiestni svoje rakety Iskander v exkláve Kaliningrad pri hraniciach s EÚ, keďže plánovaný protiraketový štít vníma ako hrozbu.

Severoatlantická aliancia na summite v Chicagu schválila vznik spoločného výcvikového vrtuľníkového centra v Českej republike. Ide o jeden z projektov takzvanej múdrej obrany, teda zdieľanie obranných kapacít medzi aliančnými krajinami.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy