Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nemecko má nového kancelára
Zdielať na

Nemecko má nového kancelára

Nemeckí poslanci zvolili sociálneho demokrata Olafa Scholza za kancelára krajiny. Teraz ho vymenuje prezident, potom zloží sľub a prevezme úrad od Angely Merkelovej.

​Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), Zelení a Slobodní demokrati (FDP) v utorok podpísali koaličnú zmluvu. Predseda sociálnych demokratov Olaf Scholz sa bude v stredu uchádzať o zvolenie za kancelára. Hlasovanie v parlamente, kde má jeho koalícia presvedčivú väčšinu, sa považuje za formalitu. Scholz tak po 16 rokoch v úrade vystrieda kancelárku Angelu Merkelovú.

Hlavnou prioritou pre novú vládu, osobitne pre Zelených, je boj s klimatickou zmenou. Pred vládou však bezprostredne stojí úloha znížiť takmer rekordné miery nákazy koronavírusom. Dohoda troch strán, ktoré sa pred septembrovými voľbami vo svojich postojoch výrazne rozchádzali, vznikla pomerne rýchlo a prinajmenšom z vonkajšieho pohľadu v nečakane harmonickej atmosfére.

Merkelová, ktorej stredopravý blok tesne prehral volebný súboj so sociálnymi demokratmi, sa neuchádzala o zvolenie na piate funkčné obdobie.

Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články