Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
K slabším miernejší, k silnejším prísnejší?
Zdielať na

K slabším miernejší, k silnejším prísnejší?

Ministerka spravodlivosti tento týždeň vysvetlila, ako si predstavuje veľkú novelu Trestného zákona. Definovala ho vetou - "K slabším by sme mali byť miernejší, k silnejším prísnejší". Zatiaľ je na začiatku celého procesu a schvaľovanie na vláde a v parlamente ho ešte čaká.

Slovenská advokátska komora (SAK) upozorňuje, že trestné právo má byť využívané až ako posledná možnosť a vynucovať dodržiavanie opatrení v súvislosti s porušovaním pandemických opatrení či útokov na zdravotníkov a policajtov by mal štát vynucovať predovšetkým prostredníctvom správneho práva.

Komora tak reaguje na veľkú novelu Trestného zákona a trestného poriadku, ktorú v stredu 1. decembra ohlásila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS). 

SAK pripomína, že tlačová konferencia ministerky a rozsah pripravenej novely bol prekvapením. „Je pravdou, že začiatkom tohto roka bol ministerstvom ohlásený vznik pracovnej komisie pre novelizáciu trestných kódexov, kam komora nominovala svojho zástupcu. Na základe jej vzniku v marci Slovenská advokátska komora vypracovala podklady – návrhy na zmenu zákonných ustanovení v paragrafovom znení v snahe o racionalizáciu trestného práva,“ uvádza komora.

​Komora dodáva, že navrhla viacero úprav, ktoré by napríklad umožňovali širšie použitie alternatívnych trestov a ďalších nástrojov restoratívnej justície, zmenu definície malej škody a mnoho ďalších ustanovení. „Na túto našu iniciatívu sme nedostali žiadnu odpoveď, zároveň komisia ani raz nezasadla a na ministerstvo nebol v tejto veci ani raz prizvaný ktokoľvek z komory na rokovanie. Napriek deklarovaniu ministerstva spravodlivosti a ministerky samotnej, že komunikácia medzi zástupcami justície vrátane SAK a ministerstvom bude iná ako doteraz, nestalo sa tak,“ pripomenula komora.

SAK však nechce návrh ministerky kritizovať ako celok a dodáva, že návrh prináša aj dobré zmeny a ministerstvo si na ňom osvojilo napríklad návrh na úpravu výšky malej škody, ktorý komora navrhovala. Komora uzatvára, že v rámci medzirezortného pripomienkového konania zaujme stanovisko a zašle k zmene zákona aj svoje pripomienky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy