Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Zlatá lopta číslo 7
Zdielať na

Zlatá lopta číslo 7

Argentínčan Lionel Messi po siedmy raz v kariére získal Zlatú loptu určenú pre najlepšieho svetového futbalistu a vylepšil vlastný rekord v prestížnej ankete magazínu France Football. Druhý skončil Poliak Robert Lewandowski z Bayernu Mníchov a tretí Talian Jorginho z FC Chelsea. Päťnásobný víťaz ankety Portugalčan Cristiano Ronaldo, ktorý tento rok prestúpil z Juventusu Turín do Manchestru United, skončil na šiestom mieste. Držiteľa prestížnej trofeje vyhlásili na galavečere v Théatre du Chatelet v Paríži po ročnej prestávke. Vlani sa Zlatá lopta neudelila pre pandémiu koronavírusu.

Dlhoročný fenomén svetového futbalu Messi v roku 2021 uskutočnil dlho očakávaný prestup z FC Barcelona do tímu Paríž Saint-Germain, ale ešte predtým na rozlúčku s Kataláncami vybojoval národný pohár. Najmä sa však v lete stal s Argentínou juhoamerického šampiónom Copa América, čím konečne prerušil čiernu sériu štyroch prehratých finále na reprezentačných vrcholoch.

Tridsaťštyriročný rodák z Rosaria v roku 2021 až do tejto chvíle nastrieľal 41 gólov a pridal 17 asistencií v 56 súťažných zápasoch. Messi získal predtým Zlatú loptu v rokoch 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 a 2019.

"Som veľmi šťastný. Už som ani neveril, že ešte niekedy budem stáť na tomto pódiu a bojovať o ďalšie trofeje. Kľúčom k môjmu triumfu bolo víťazstvo na Copa América. Chcem sa poďakovať všetkým svojim spoluhráčom v FC Barcelona aj reprezentačnom tíme Argentíny. Verím, že ešte niekoľko rokov vrcholového futbalu mám pred sebou," uviedol Lionel Messi.

Messi vyhral hlasovanie odborníkov z celého sveta so 613 bodmi, druhý Lewandowski ich získal 580 a tretí Jorginho 460. Útočník Bayernu Mníchov Lewandowski bol aj v roku 2021 mašinou na góly, ale na rozdiel od Messiho nevyhral medzinárodnú trofej a Poliakom nepomohol k postupu zo základnej skupiny na majstrovstvách Európy.

Súvisiace články