Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Plánujete pôrod v zahraničí? Union radí mamičkám, ako postupovať so žiadosťami
Zdielať na

Plánujete pôrod v zahraničí? Union radí mamičkám, ako postupovať so žiadosťami

Zdroj: Getty Images

Union zdravotná poisťovňa eviduje nárast počtu pôrodov v zahraničí. Budúce mamičky si najčastejšie volia Česko a Rakúsko a za voľbou pôrodu často stoja samotné služby v pôrodniciach. Union zdravotná poisťovňa sumarizuje "MÚDre rady" pre svoje poistenky o tom, ako postupovať so žiadosťami a na čo by po pôrode nemali zabudnúť.

Prípravu na pôrod neradno podceniť. Budúce mamičky, ktoré sú poistené v Union zdravotnej poisťovni, sa môžu tešiť zo širokého portfólia výhod a benefitov, ktoré im uľahčia život a pomôžu zabezpečiť všetko potrebné pre príchod dieťatka do rodiny.

"Naše poistenky majú k dispozícii unikátny benefit pôrodných asistentiek v domácom prostredí, ktorý je neoceniteľný. Majú však tiež možnosť voľby absolvovať pôrod v zahraničí. V štatistikách vidíme, že počty pôrodov v zahraničí stúpajú. Len v minulom roku si pôrod v Česku zvolilo 73 našich poisteniek," vysvetľuje Kristína Baluchová, hovorkyňa Unionu. Voľba miesta pôrodu často súvisí s poskytovanými službami, no môže sa týkať aj miesta bydliska. "Ak ide o plánovaný pôrod v zahraničí, môže byť podľa zákona v krajinách Európskej únie preplatený. Ide o takzvanú cezhraničnú zdravotnú starostlivosť, na ktorú netreba vopred súhlas od zdravotnej poisťovne. V Union zdravotnej poisťovni chápeme, že na detailnú diskusiu o úhrade a administratívnych úkonoch nemá ošetrujúci lekár čas, preto aj v tejto oblasti sumarizujeme ,MÚDre radyʹ, ktoré našim poistenkám uľahčia život, ak sa pre pôrod v zahraničí rozhodnú."

Union

Ako teda postupovať?

  • Podľa zákona majú poistenky právo na preplatenie nákladov na pôrod v zahraničí, ak o to písomne požiadajú zdravotnú poisťovňu do šiestich mesiacov od pôrodu.
  • Je potrebné priložiť lekársku správu s originálom dokladu s rozpisom poskytnutých zdravotných výkonov a originálom dokladu o zaplatení za poskytnutú zdravotnú starostlivosť.
  • Pri uhrádzaní pôrodu v zahraničí sa výška sumy vypočíta na základe lekárskych správ matky a neonatologickej starostlivosti pre novorodenca do výšky nákladov, ako je hradená v Slovenskej republike.
  • Žiadosť spolu s originálmi potrebných dokladov je potrebné doručiť osobne na niektorú z pobočiek Unionu, kde potvrdia jej prijatie alebo ju zaslať poštou.
  • Link na žiadosť je možné pohodlne stiahnuť priamo z webstránky Unionu.

Ako však získa dieťatko "slovenskú" kartičku poistenca?

K vzniku poistenia predkladajú rodičia zahraničný rodný list. Urobiť tak môžu osobne na pobočke alebo za určitých podmienok poštou či elektronicky. Dieťaťu sa vystaví preukaz poistenca s dočasným číslom, ktoré prideľuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Keď rodičia získajú slovenský rodný list, je potrebné ho doložiť. "Následne informácie zaregistrujeme v našom systéme a dieťatku bude vyhotovený nový preukaz," vysvetľuje za Union Baluchová. "Pri všetkých administratívnych náležitostiach však mamičkám pripomíname, aby nezabudli na benefity a výhody, ktoré na nich v Union zdravotnej poisťovni čakajú, ako napríklad príspevok na monitor dychu či príspevky na plienky, detské výživy a kvalitnú kozmetiku až do výšky 240 eur. Všetky dôležité informácie nájdu priamo na našom webe, kde si môžu prečítať aj odborné články o rodičovstve a zdraví detí, a v prípade otázok sa na nás môžu kedykoľvek obrátiť."