Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
Zdielať na

Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek

Zdroj: Alpa

Jar je obdobím obnovy a nových začiatkov, ale pre mnohých z nás tiež časom, keď sa musíme vysporiadať s jarnou únavou. Tento stav môže byť spôsobený kombináciou faktorov, vrátane premenlivého počasia, nedostatku vitamínov v tele po zime a celkového poklesu energie. Máme pre vás pár tipov, ako čeliť jarnej únave pomocou pohybu, správnej starostlivosti o telo a pozitívnych zmien v našom životnom štýle.

Prečo je pohyb taký dôležitý?

Pohyb aktivuje naše telo aj myseľ, podporuje krvný obeh, zlepšuje náladu a zvyšuje energiu. Keď sa hýbeme, naše telo produkuje endorfíny, ktoré nám pomáhajú cítiť sa štastnejšie. Pohyb tiež pomáha zlepšiť kvalitu spánku, čo je pre boj s jarnou únavou kľúčové.

Ako začať a udržať motiváciu?

Začať môže byť ťažké, ale kľúčové je nájsť si aktivitu, ktorá nás baví. Nebojte sa experimentovať s rôznymi formami pohybu, pokiaľ nenájdete to, čo vám najviac vyhovuje. Stanovte si reálne ciele a oslavujte každý dosiahnutý úspech, hoci ide o prechádzku naviac v rámci týždňa alebo ste zvládli novú jógovú pozíciu. Nejde o to, aby ste trhali rekordy, ide o to, aby vás pohyb bavil, hoci by to na začiatku malo znamenať, že ste vyšli na poschodie schodmi alebo ste sa prešli do práce či obchodu peši.

Vyskúšať môžete napríklad:

  • Nordic walking: Chôdza s paličkami je skvelá pre všetky vekové skupiny a pomáha zapojiť viac svalových skupín ako bežná chôdza.
  • Geocaching: Táto moderná forma hľadania pokladov vás nielenže dostane do pohybu, ale tiež pridá nádych dobrodružstva do vašich prechádzok či výletov na bicykli.
  • Tanec: Či už doma alebo v tanečných kurzoch, tanec je zábavný pohyb, ako sa začať hýbať a zlepšiť svoju fyzickú kondíciu.
  • Skupinové športy: pilates, workout, volejbal alebo basketbal môžu byť nielen skvelým cvičením, ale tiež príležitosťou k sociálnou kontaktu, čo je pre duševné zdravie dôležité.

Alpa

Denné rituály pre podporu energie

  • Denná meditácia: Aj krátka meditácia môže pomôcť znížiť stres a zvýšiť vašu energiu. Nájdite si počas dňa čas, kedy môžete byť v tichu, zavrite oči a sústreďte sa na svoj dych.
  • Dostatek svetla: Snažte sa tráviť každý deň nejaký čas na slnku, ktoré pomáha telu produkovať vitamín D, ktorý je kľúčový pri boji s únavou.
  • Vyvážená strava: Zahrňte do svojho jedálníčka dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, celozrnných produktov a bielkovín, ktoré dádajú telu potrebnú energiu.
  • Citronová voda na ráno: Začnite deň pohárom teplej vody s citrónom. Tento nápoj pomáha detoxikovať telo a podporuje trávenie, čo vás nakopne energiou na celý deň.
  • Poriadne natiahnutie každý deň: Venujte aspoň 10 minút denne dynamickému natiahnutiu, ktoré prebudí vaše svaly a zlepší prietok krvi. Môžete začať s jednoduchými cvikmi, ako sú kruhové pohyby ramien, natiahnutie stehenných svalov alebo jemné natiahnutie chrbta.
  • Masáž tela pred aj po športovej aktivite: Použite masážne krémy či gély ALPA pre prípravu svalov na fyzickú aktivitu a ich regeneráciu po nej. Masáž zlepší krvný obeh a pomôže uvoľniť napätie. Doporučujeme napríklad ALPA KRÉM ARNIKA pre revitalizáciu po fyzickej námahe alebo MASÁŽNY GÉL LESANA, ktorý piaznivo pôsobí na regeneriácu svalov po fyzickej námahe a znižuje svalovú únavu.

Nezabúdajte, že starostlivosť o telo je rovnako dôležitá ako aktívny pohyb. Prestaňte zívať a zmeňte krok po kroku jar na obdobie plné energie a vitality. S pravidelným pohybom, pozitívnymi zmenami vo vašom životnom štýle a kvalitnej starostlivosti o telo môžete jarnej únave účinne čeliť. Nájdite si činnosť, ktorá vás baví a užívajte si každý deň naplno.

Prajeme vám aktívnu a činorodú jar!