Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
4 ciele pre trvalo udržateľný život v roku 2024
Zdielať na

4 ciele pre trvalo udržateľný život v roku 2024

Zdroj: Európska komisia

Nedá sa poprieť, že trend trvalej udržateľnosti sa v roku 2024 dostáva do väčšej a jasnejšej pozornosti, a má na to dobrý dôvod. Klimatické zmeny ukazujú svoj vplyv každým rokom viac a viac, a hoci vinníkmi nie sú naše každodenné zvyky alebo spôsob života, zelené myslenie môže viesť k pozitívnejšej a výraznejšej zmene v našich životoch tak ako aj v spoločnosti. Aké sú teda 4 ciele pre trvalo udržateľný život, ktoré môžeme prijať pre rok 2024, a ktoré môžu pomôcť zachrániť svet a viesť k osobnej zmene, aby sme v nasledujúcom roku žili ekologickejšie a – dúfajme - že šťastnejšie?

1. Udržateľné oblečenie

Verte či nie, odevný priemysel je jedným z najväčších znečisťovateľov na svete. Nie je vôbec prekvapujúce, že organizácie a vlády - najmä v EÚ - zaujali k tejto otázke tvrdší postoj a presadzujú udržateľné módne trendy zamerané na obmedzenie uhlíkovej stopy odevného priemyslu. Tento priemysel ako taký sa mení na „green“ priemysel, a hoci pomaly, ale postupne prechádza od rýchlej módy späť k udržateľnému oblečeniu. Keď hovoríme o udržateľnej móde, máme tu ďalší trend, ktorý je typický najmä pre generáciu Z a tzv. mileniálov, pričom tento trend sa rozširuje aj do našich každodenných životov. Hovoríme o tzv. cirkulárnej móde. Každý rok končia v odpade tisícky ton kvalitného second-handového a outletového oblečenia. Toto sa ale musí zmeniť. Dnes namiesto toho značky ponúkajú ľuďom, aby si kúpili ich oblečenie. Máte možnosť predať svoje oblečenie a týmto spôsobom nielen uvoľniť svoj šatník pre ekologickejšiu alternatívu, ale aj zarobiť nejaké peniaze.

1. Verejná doprava

Kým všetci netrpezlivo čakáme, kým sa priemysel elektromobilov stane mainstreamom, môžeme pomôcť našim mestám a zdravšiemu životu v nich jednoduchou chôdzou alebo používaním verejnej dopravy. Ak v mieste vášho bydliska nie je niečo také možné, stále je tu možnosť zdieľania áut alebo spolujazdy, tzv. carpooling, ktorý je skvelou alternatívou. Aplikácií na zdieľanie áut je v USA naozaj veľa, a Európa tiež začína objavovať tento trend, hoci organizácia verejnej dopravy je v tomto „starom svete“ oveľa lepšia.

Európska komisia

1. Energeticky úsporná domácnosť

Označenia, ako napríklad A++ na rôznych druhoch elektroniky, sú dnes štandardom pre celú Európu. Ale aj niečo jednoduché, ako je výmena žiaroviek za energeticky úsporné osvetlenie, môže ušetriť veľa energie pri používaní vo veľkom rozsahu. Dokonca aj investovanie do nových spôsobov varenia, ako je vzduchová fritéza alebo multivarič, vám môže ušetriť elektrinu a zároveň pomôcť vášmu plánu žiť zelenším spôsobom. Pomocou mnohých online kalkulačiek energetickej účinnosti môžete zistiť, čo sa dá zmeniť, aby bol váš dom ekologickejším miestom na bývanie a žitie.

1. Meranie vládnych ekologických iniciatív

Ak chceme podnietiť zmenu politiky v našich komunitách, musíme byť v obraze ohľadom zmeny klímy a iniciatívach, ktoré prijímajú vlády EÚ. Na tento účel je smernica EÚ o podávaní správ o udržateľnosti podnikov (CSRD) rozširuje svoje politiky a núti spoločnosti zverejňovať svoje úsilie o udržateľnú a ekologickú výrobu a obchodný model. Kontrola verejne dostupných informácií je skvelý spôsob, ako vyjadriť svoj názor na záležitosti v blízkosti vášho domova a komunity. Nákup od spoločností s certifikátom CSRD je tiež skvelým spôsobom, ako podporiť podniky, ktorým záleží na životnom prostredí.

Najčítanejšie