Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nedodržané pravidlá FIS na slovenskej lyžiarskej súťaži
Zdielať na

Nedodržané pravidlá FIS na slovenskej lyžiarskej súťaži

Zdroj: Archív Smoleňák

Chantal Smoleňáková pokračuje vo svojich úspechoch z minulého roka a opäť získava prvenstvá na lyžiarskych súťažiach doma a vo svete. Úspechy mladej pretekárky boli však túto sezónu skúšané aj nespravodlivým prístupom na slovenskom preteku, o ktorom si môžete prečítať v tomto článku.

Chantal sa stala víťazkou prvého kola Pohára Litvy v super slalome, ktoré sa konalo v náročných halových podmienkach s ľadovou podložkou. Tento úspech bol pre mladú lyžiarku veľkou trofejou na konci minuloročnej sezóny, keďže porazila pretekárky z domáceho litovského klubu Sk Pantera, ktoré na tejto trati trénujú každý deň.

Chantal Smoleňáková s medailou za prvé miesto v slalome poľskej lyžiarskej ligy MOZN.

Archív Smoleňák

Ďalšou previerkou pred sezónou bola výhra prvého kola Beskydy ligy v disciplíne combi race. V získavaní prvenstiev pokračovala aj začiatkom roka 2023 v slalome mini obrakoslalom v Slovenskom pohári. Na tomto preteku sa umiestnila aj na 2. mieste v obrovskom slalome.

Chantal Smoleňáková na poľskom preteku Nadzieje Beskidzkie v nájazde do cieľovej rovinky.

Archív Smoleňák

Víťaznou štafetou pokračovala aj v susednom Poľsku, kde sa stala víťazkou najväčšej poľskej ligy MOZN v disciplínach combi race a obrovský slalom a celkovo získala 7 víťazstiev na 7 kolách.

Chantal Smoleňáková na víťaznom stupienku poľskej lyžiarskej ligy MOZN.

Archív Smoleňák

 

Slovenský pohár, organizovaný Zväzom slovenského lyžovania (ZSL), pokračoval tretím kolom v Bachledovej doline, kde jej však nebolo umožnené dokončenie preteku a opakovaný štart. Poradie pretekárok bolo zvolené losovaním, bez rozdielu výkonnosti, a pred Chantal bola vybraná najslabšia súťažiaca.

Výber poradia losovaním bol zvolený, aj napriek upozorneniam, že to nie je vhodný výberový systém poradia na tento typ preteku a dodatočne bol na túto disciplínu zvolený neštandardne 30 sekundový interval, ktorý nebol dohodnutý na schôdzi, ale bol oznámený len 30 min pred štartom. Napríklad, v Poľsku je nasadená 10tka alebo 15tka najlepších pretekárok podľa času a približne rovnako zdatné lyžiarky idú po sebe, teda šanca ich stretu je v tomto prípade minimálna.

Chantal Smoleňáková v nasadení oblúka v Combi Race.

Archív Smoleňák

 

Na 3. kole Slovenského pohára bolo rozhodnutie losovania poradia pre Chantal osudným a lyžiarku pred ňou dobehla v 19. bráne kvôli značnému rozdielu vo výkonnosti a rýchlosti. Aby sa vyhla kolízii, spadla kontrolovaným pádom a následne jej vypla lyža. Bohužiaľ, kvôli tejto udalosti Chantal diskvalifikovali a nebol jej umožnený opakovaný štart. Dôvod diskvalifikácie bol pád a vypnutie lyže, dobehnutie predošlej pretekárky JURY (porota) nebrala do úvahy.

Pravidlá medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS – ICR však hovoria, že keď len predošlej súťažiacej spadne palička, tak má nárok na opakovaný štart. Taktiež súťažný predpis ZSL jasne definuje postup žiadosti opakovaného štartu: „Ak má pretekár v jazde v trati prekážku, ktorá mu bráni v plynulej jazde, môže zastaviť a požiadať príslušného bránkového rozhodcu alebo člena JURY o opravnú jazdu.“

Chantal Smoleňáková obchádzajúca prekážku počas lyžiarskeho preteku.

Archív Smoleňák

 

JURY zhodnotila, že Chantal spadla na dôsledok vypnutej lyže a neumožnili jej opakovaný štart. Rodičia Chantal sa snažili protestovať voči tomuto rozhodnutiu, no organizátori súťaže im dali stanovisko, že je to rozhodnutie poroty a je nemenné. Podnet bol zamietnutý, aj napriek dôkazovému materiálu vo forme videa, z ktorého je zrejmé, že v čase pádu bola predchádzajúca pretekárka len 2 bránky pred Chantal, ktorá teda išla dvojnásobne rýchlejšie.

Kontrolovaný pád Chantal v snahe predídenia kolízie nebol z neobjasnených dôvodov uznaný, dokonca v čase tohto incidentu sa nenachádzal v blízkosti žiaden bránkový rozhodca, rozhodca tak isto absentoval aj v cieli. Z tohto dôvodu bolo nutné vyšliapať celú dĺžku trate hore a požiadať JURY o opakovaný štart. Bohužiaľ, v čase preteku nikto nepreveroval, kde sa nachádzajú bránkoví rozhodcovia.

Keďže situácia nebola vyriešená na mieste, na ZSL bol podaný právny podnet, ktorý bol tak isto zamietnutý, aj napriek tomu, že Chantal splnila všetky podmienky nutné na žiadosť o opakovaný štart. Prvou podmienkou bolo, že zastavila kontrolovaným pádom, aby sa vyhla prekážke v trati, v tomto prípade bola prekážkou predchádzajúca pretekárka a hroziaca kolízia. Druhá podmienka bolo vznesenie požiadavky na JURY a požiadavka na opakovaný štart. JURY neposkytla ďalšie relevantné dôvody, podľa ktorých dospela k záveru o nesplnených podmienkach.

V tejto súťaži by toto rozhodnutie a nerešpektovanie predpisov ZSL a pravidlami FIS – ICR však nebolo jedinou chybou preteku. Súťaže sa zúčastnil aj zahraničný pretekár Igor Wiszomirski, ktorý mal podľa súťažných predpisov štartovať ako 31.  v poradí, no nakoniec aj on štartoval podľa losovania. Tak isto nebola do dnešného dňa zverejnená zápisnica z rokovania KRK – ZSL na webovej stránke ZSL a v Informačnom systéme športu, ktorej predmetom bolo aj rokovanie o nepovolenom opakovanom štarte Chantal.

Aj keď dieťa ťažko pochopí takúto neférovú situáciu a neochotu na opakovanie kola, ktoré nebolo pokazené z viny Chantal, pokračovala, aj napriek zlej skúsenosti na Slovensku, vo svojich úspechoch radšej na zahraničných súťažiach.

 

Zlaté medaily a diplomy z poľských lyžiarskych pretekov Chantal Smoleňákovej.

Archív Smoleňák

Hneď po tomto zlom zážitku súťažila Chantal v Salzburgu na Kid’s Trophy obrovský slalom, kde získala 2. miesto a bola len 20 stotín za víťazkou. Tento pretek je známy aj ako detské majstrovstvá Európy.

Chantal Smoleňáková na druhom mieste stupienku víťazov Kid’s Trophy v Salzburgu.

Archív Smoleňák

Ďalej Chantal súťažila na prestížnom preteku obrovského slalomu vo švajčiarskom Samnau, kde získala 4. miesto so súťažiacimi, ktorí boli o rok starší. Ak by sme sa pozerali na výsledky lyžiarok v jej ročníku, bola by v tejto kategórii víťazka. Vo Švajčiarsku vybojovala aj 3. miesto, tiež v disciplíne obrovský slalom. Vo Švajčiarsku sa jej teda podarilo predbehnúť náročnú konkurenciu z domáceho Švajčiarska, Nemecka, Lichtenštajnska, Talianska, Rakúska, Česka, Poľska, Litvy a Holandska.

Chantal Smoleňáková ako víťazka poľskej lyžiarskej ligy MOZN.

Archív Smoleňák

Celkovo sa Chantal v sezóne zúčastnila 19 pretekov, z ktorých 13 bolo pre ňu víťazných. Súťaží v Poľsku, Rakúsku a na mnohých iných zahraničných pretekoch, kde sú dodržané všetky pravidlá, bez výnimky. Bohužiaľ, na domácej pôde kvôli rozhodnutiam a nedodržaným pravidlám FIS - ICR, ktoré prebehli počas tretieho kola Slovenského pohára, sa nedá povedať to isté. Pre mladú talentovanú lyžiarku sú preto v najbližšej sezóne prioritou preteky v zahraničí.