Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
29. ročník Bienále ilustrácií Bratislava je venovaný významnému slovenskému umelcovi Miroslavovi Cipárovi
Zdielať na

29. ročník Bienále ilustrácií Bratislava je venovaný významnému slovenskému umelcovi Miroslavovi Cipárovi

Zdroj: 365.bank

Čísla tohtoročnej medzinárodnej oslavy ilustrácií: 275 ilustrátorov a ilustrátoriek z 36 krajín s 2072 ilustráciami z 355 kníh. Bratislava nimi ožíva každý druhý rok. Láka fanúšikov detskej knihy nielen zo Slovenska, ale z celého sveta. Inak tomu nie je ani túto jeseň.

Medzinárodná súťažná prehliadka originálov ilustrácií kníh pre deti a mládež Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) predstaví počas 29. ročník to najlepšie, čo za posledné 2 roky vo svete detskej ilustrácie vzniklo.

Galérie, inštitúcie, námestie, ulice, medzinárodný dom umenia pre deti BIBIANA. Svetové ilustrácie zaplnia počas dvoch mesiacov centrum hlavného mesta.

Tohtoročný BIB prináša viacero noviniek a aj návrat ilustrácií do centra mesta, priamo k ľuďom. Všetky výstavy a sprievodné programy sú v pešej dostupnosti historického jadra Bratislavy a umožnia tak spojiť slávnosť ilustrácií s prehliadkou a spoznávaním centra mesta.

Súťažná prehliadka v BIBIANE

Súťažná časť prehliadky BIB 2023 bude v BIBIANE, medzinárodnom dome umenia pre deti, sprievodné aktivity a ďalšie výstavy sa budú konať na viacerých miestach Bratislavy v priestoroch galérií a inštitúcií v centre – v Dvorane Ministerstva kultúry SR, Galérii mesta Bratislavy, Univerzitnej knižnici v Bratislave, na Západnej terase Bratislavského hradu či Hviezdoslavovom námestí.

Zachovaný tak bude celý rozsah medzinárodnej prehliadky ilustrácií, ktorú aj v minulosti tvorili viaceré menšie výstavy, len sa budú dať pozrieť na viacerých miestach v centre Bratislavy.

Pre pohodlné návštevy, sprievod škôl aj záujem divákov o BIB upravila BIBIANA otváracie hodiny. Medzinárodný dom umenia pre deti na Panskej bude počas BIB 2023 otvorený od utorka do nedele od 10:00 do 20:00, pričom sprievod súťažnou medzinárodnou prehliadkou ilustrácií sa začína od 10:00 každú polhodinu.

"BIB 23 sa otvoril novým partnerstvám. K príprave všetci pristupovali s úctou k histórii BIB, rešpektujúc pôvodnú ideu a princíp solidarity," približuje Zuzana Liptáková, riaditeľka BIBIANY. "Vďaka záštitám a podpore rôznych inštitúcií, ktoré nám poskytli svoje priestory, sme spolu vytvorili mapku BIB 23. Návštevníčky a návštevníkov prevedie tým najlepším, čo svet ilustrácie ponúka, a zároveň ich prevedie centrom Bratislavy. Každé zastavenie na mape BIB má svoj špecifický obsah a charakter, a tak si každý môže nájsť to svoje."

Slávnostné otvorenie 29. ročníka Bienále ilustrácií Bratislava sa uskutočnilo 4. októbra 2023 v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava. Počas galavečera s programom sa verejnosť dozvie mená nových laureátov prestížnych cien, ktoré udelí medzinárodná porota zložená z odborníkov z oblasti knižnej kultúry, vrátane ocenenia za celoživotné dielo od 365.bank.

Medzinárodná história BIB

"Celý svet obrázkových kníh pre deti a mládež považuje Bienále ilustrácií Bratislava za mimoriadne úspešný príbeh," dodáva Zuzana Jarošová, generálna komisárka BIB, predsedníčka Medzinárodného komitétu BIB. "Kľúčom k úspechu je, že od svojho vzniku v roku 1967 podnes je postavené na spolupráci s najvýznamnejšími medzinárodnými organizáciami IBBY a UNESCO."

Prvý ročník medzinárodnej slávnosti ilustrácií BIB sa písal už v roku 1967. Aktuálny už 29. ročník BIB sa uskutoční pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej, ministerky kultúry Silvie Hroncovej a primátora hlavného mesta Bratislavy Matúša Valla. Podujatie sa organizuje v spolupráci s UNESCO a Medzinárodnou úniou pre detskú knihu (IBBY), s podporou Ministerstva kultúry SR. Hlavným organizátorom je BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti.

Generálnym partnerom festivalu ilustrácií je 365 banka, hlavným mediálnym partnerom Rozhlas a televízia Slovenska.

"Knihy nás formujú od útleho detstva a následne sprevádzajú prakticky celým životom. Prostredníctvom knižných ilustrácií deti vnímajú príbehy, ktoré podnecujú a rozvíjajú ich predstavivosť a fantáziu, ale čo je ešte dôležitejšie, od malička im vštepujú isté hodnoty a budujú svetonázor. Preto považujem nielen ilustrácie, ale aj celkovo knižnú tvorbu za veľmi dôležitý moment vo výchove a vývoji detí, ktorému by sme mali ako rodičia venovať patričnú pozornosť," hovorí Andrej Zaťko, CEO 365.bank.

365.bank

pr č​

Slovenskí ilustrátori

Každá krajina dostala možnosť prihlásiť na BIB 2023 desať ilustrátorov či ilustrátoriek, ktorí ich budú reprezentovať. V tomto roku mal záujem reprezentovať Slovensko rekordný počet tvorcov, až 43 ilustrátorov so 61 knihami.

Jednotlivé ilustrácie hodnotila odborná porota, ktorej predsedom bol pedagóg, grafik a vizuálny umelec Tomáš Klepoch. Základnými kritériami hodnotenia ilustrácií boli inovácia, kreatívnosť, výtvarné spracovanie a vhodnosť ilustrácií pre detské publikum. Porota vybrala desať ilustrátorov, ktorí budú reprezentovať Slovensko na BIB 2023. Sú to: Barbara Idesová, Dušan Kállay, Barbora Kmecová/Bessa, Marta Matus, Matúš Maťátko, Eva Ondová, Martin Smatana, Simona Smatana, Dávid Soboň a Lucia Žatkuliaková.

Zoznámiť sa s tvorbou prihlásených slovenských ilustrátorov mohla verejnosť na Slovenskej nominačnej výstave v BIBIANE do 3. septembra.

Pocta Miroslavovi Cipárovi

Aktuálny 29. ročník Bienále ilustrácií Bratislava je venovaný významnému slovenskému ilustrátorovi, maliarovi, grafikovi a sochárovi Miroslavovi Cipárovi, ktorý stál pri vzniku samotného bienále a vytvoril aj jeho nadčasové ikonické logo.

Sám sa niekoľkokrát zúčastnil BIB ako súťažiaci a jeho diela opakovane ocenila medzinárodná porota. Ako osobnosť zohral významnú úlohu počas Nežnej revolúcie v bývalom Československu v roku 1989.

Výber z jeho detskej ilustračnej knižnej tvorby prezentuje počas tohtoročného BIB samostatná výstava v Univerzitnej knižnici v Bratislave na Michalskej ulici pod názvom Miroslav Cipár deťom. Verejnosť si ju môže pozrieť do 3. novembra 2023.

Na Západnej terase Bratislavského hradu je nainštalovaná výstava prác držiteliek 3 neštatutárnych cien BIB 2021 s názvom TRI (Jana Kiselová-Siteková – Cena Poštovej banky, Zuzana Bočkayová Bruncková – Cena primátora, Fabienne Delacroix, Francúzsko – Cena detskej poroty). Dvorana a výstavná sála Ministerstva kultúry SR predstaví držiteľku Grand Prix BIB 2021 Elenu Odriozolu a víťazky cien H. Ch. Andersena za rok 2022 – Suzy Lee za ilustrácie a Marie-Aude Murail za literatúru.

V Galérii mesta Bratislavy budú vystavení držitelia Ceny detskej poroty, výstavu sprevádzajú aj nedeľňajšie workshopy pre deti.

Súčasťou BIB 2023 bude BIB-UNESCO Workshop Albína Brunovského pre mladých ilustrátorov v spolupráci s Vysokou školou výtvarných umení v Bratislave, ktorý povedie Ľuboslav Paľo, vedúci Ateliéru ilustrácie a grafiky, a prebehne aj medzinárodné sympózium s účasťou zahraničných hostí na tému Rozprávkové knihy (národná identita ilustrácie a jej komunikácia v medzinárodnom kontexte).

Organizátori pripravili spolu s 365.bank v rámci nedeľných podujatí pre deti aj workshop na tému "Mamy a tatovia mojimi očami", ktorého cieľom je ukázať vnímanie rolí rodičov optikou detí. Okrem detskej kreatívnej dielne bude jeho súčasťou aj diskusia pre dospelých s Janou H. Hoffstädter, spisovateľkou a autorkou knihy TO SME MY, ktorá sa venuje búraniu stereotypov mužov a žien. Do debaty prispeje aj sociologička, psychologička a ďalší hostia.

Čo nás spája

"Čo má spoločné Švédsko a Japonsko, Slovensko a Brazília alebo Bulharsko a Izrael? Na Bienále ilustrácií Bratislava nám prišli tisícky ilustrácií z 36 krajín celého sveta a napriek tomu, že nás delí mnoho kilometrov, vo svete príbehov sme výnimočne prepojení. V tom, čo cítime, o čom snívame, alebo čo nás bolí," dáva do pozornosti v súvislosti s ilustráciami Hana Križanová, vedúca sekretariátu Bienále ilustrácií Bratislava v BIBIANE. "Je dôležité pripomínať si, že sme si vo svojej odlišnosti a jedinečnosti aj v mnohom blízki."

Práve to je posolstvom, myšlienkou exteriérovej výstavy na Hviezdoslavovom námestí pod názvom Čo nás spája, ktorá sa začala pred mesiacom, bola prvou ochutnávkou tohtoročného BIB a aj pripomienkou toho podstatného.

Podstatného nielen pre BIB a svet ilustrácií.

Najčítanejšie