Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Chcete zarobiť na nehnuteľnostiach aj v čase, keď ich ceny klesajú? Táto investičná príležitosť stojí za pozornosť!
Zdielať na

Chcete zarobiť na nehnuteľnostiach aj v čase, keď ich ceny klesajú? Táto investičná príležitosť stojí za pozornosť!

Zdroj: BizPartner Group

Keď príde reč na to, kam najlepšie uložiť svoje úspory, aby zarábali, jednou z najčastejších volieb je investícia do nehnuteľností.

Ak sa rozhodnete nasmerovať svoje prostriedky do tejto oblasti, máte na výber z niekoľkých možností. Prvá je štandardná kúpa investičného bytu alebo domu, čo však vzhľadom k aktuálnej situácii a nestabilným cenám môže byť riskantné. Druhou je investovanie do realitných fondov, ktorých výnosy však často nespĺňajú predstavy investorov, zvlášť v dobe vysokej inflácie. Existuje ale ešte jeden spôsob, ktorý v sebe spája atraktívny výnos, a zároveň nie je závislý od výkyvov trhu. A ani o investíciu sa netreba báť - je totiž zabezpečená konkrétnou nehnuteľnosťou.

Nestabilná situácia nepraje nákupom, fondy sú málo ziskové

Existuje viacero spôsobov, ako investovať do nehnuteľností. Štandardný proces nákupu však v súčasnosti komplikujú drahé hypotéky a nestabilné ceny, ktoré ešte môžu ďalej klesať. Ďalšou možnosťou sú realitné fondy. Tie zhromažďujú prostriedky od rôznych investorov a využívajú ich na nákup a spravovanie nehnuteľností. Ich manažéri vyberajú optimálne nehnuteľnosti a profitujú z ich prenájmov alebo predaja. Investori získavajú časť zisku a hodnoty z týchto nehnuteľností.

Ide o možnosť, ako profitovať nehnuteľností bez nutnosti ich bezprostredného vlastníctva. Avšak ak sledujete primárne krátkodobé výnosy, realitné fondy vám zrejme neposkytnú očakávaný zisk, najmä v dnešnej dobe. Podľa údajov Slovenskej asociácie správcovských spoločností z minulého roka dosiahli realitné fondy za posledné tri roky priemerný ročný výnos len 3,1%.

Hlavným dôvodom nízkej efektivity realitných fondov je ich priama závislosť na cenách realít a celkovom stave trhu. Aj keď je známe, že dlhodobý trend je rast cien nehnuteľností, realitné fondy reagujú aj na krátkodobé trhové výkyvy.

Unikátny model od slovenskej firmy s 15-ročnými skúsenosťami

Treťou možnosťou je investícia do alternatívneho modelu, ktorý spája atraktívny výnos s nezávislosťou od vývoja na realitnom trhu. To znamená, že ani aktuálne klesajúce ceny nehnuteľností nemajú vplyv na zisky investorov. S týmto modelom prišla slovenská spoločnosť BizPartner Group, ktorá sa venuje realitám viac ako 15 rokov a má stovky spokojných klientov. A pridáva hneď niekoľko zaujímavých benefitov navyše.

"Náš model prináša investorom nadštandardné výnosy a zároveň maximálne zabezpečenie, čo sú dve kľúčové výhody. Po prvé, výnosy nie sú ovplyvnené vývojom realitného trhu, čo je v dnešnej dobe veľmi dôležité. Po druhé, investícia je zabezpečená exkluzívnym záložným právom ku konkrétnej nehnuteľnosti, čo poskytuje investorom veľmi vysokú ochranu. Navyše, výnosy sú pravidelne vyplácané mesačne, čo je v dnešnej dobe silný rozhodovací faktor,” vysvetľuje Martin Fodor, realitný a finančný expert a zároveň CEO skupiny BizPartner Group.

Martin Fodor.

BizPartner Group

Atraktívny výnos a zabezpečenie nehnuteľnosťou

Za pozornosť stojí predovšetkým fakt, že v priebehu minulého roku dosiahli investori, ktorí využili tento model, výnos až 15% a aj tento rok sa bude podľa slov Martina Fodora hýbať v dvojciferných číslach.

Dôležitým benefitom je aj zabezpečenie vkladu. Každý investor totiž automaticky získava záložné právo na konkrétnu nehnuteľnosť, a to vždy vo vyššej hodnote, než je hodnota jeho investície.

"Ceny nehnuteľností a ich vývoj ovplyvňuje obrovské množstvo faktorov, o ktorých by sa dalo dlho špekulovať. Avšak pravdou je, že nikto nevie, čo sa s cenami stane o pol roka, o rok či o dva. Ja som rád, že nemusíme, pretože to naše výnosy v rámci obchodného modelu neovplyvňuje. Naši investori totiž investujú do našich služieb, ktoré poskytujeme v tejto oblasti. Zjednodušene povedané, nehnuteľnosť nakupujeme vtedy, keď vieme, pre koho ju budeme držať, ako dlho ju budeme držať a za koľko ju od nás neskôr klient odkúpi. Vďaka tomu investičnému prístupu v podstate vždy vopred poznáme naše čísla a pohyby cien na realitnom trhu nás výrazne nevyrušujú,” uzatvára Martin Fodor.

Najčítanejšie