Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vláda zverejnila publikáciu o zneužívaní práva. Kritici hovoria o zavádzaní verejnosti
Zdielať na

Vláda zverejnila publikáciu o zneužívaní práva. Kritici hovoria o zavádzaní verejnosti

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / "Únos spravodlivosti" je 141 stranová publikácia, v ktorej sa podľa zástupcov vládnej koalície opisuje 140 prípadov porušenia základných ľudských práv. A to počas rokov 2020 až 2023. Podľa podpredsedu vlády, ministra obrany Roberta Kaliňáka a minister spravodlivosti Borisa Suska ide o dôkazy hrubého zneužívania trestného práva a dôvody, prečo má byť zrušená špeciálna prokuratúra. Tá však v prípade advokáta Krivočenka hovorí o hrubom zavádzaní verejnosti. Opozícia bola v odpovedi na publikáciu tvrdšia.

​"Matovič a Lipšic si zo Špeciálnej prokuratúry urobili likvidačné komando na nepohodlných ľudí a nástroj politickej pomsty voči opozícii bez akejkoľvek kontroly," opísal publikáciu Boris Susko, minister spravodlivosti. To má dokazovať 140 v publikácii spísaných prípadov. Jej autorom je ministerstvo spravodlivosti a Úrad vlády SR. "Týchto 140 strán je potvrdením toho, že posledné 3 roky na prvom mieste bola politická moc a zneužívanie policajnej agendy proti vybraným členom Slovenskej spoločnosti," vyjadril sa Robert Kaliňák, minister obrany.

O únos spravodlivosti ide podľa koaličných politikov preto, že boli porušené ich základné ľudské práva. To majú potvrdiť aj v závere publikácie zverejnené rozhodnutia. Podľa ministra spravodlivosti informácie zbierali z verejného priestoru a z ďalších zdrojov, ktoré bližšie nešpecifikoval.

Opozícia vracia slová do úst koalícii

Publikácia obsahuje mená viacerých súčasných koaličných politikov a ich káuz v spomínaných rokoch. Taktiež mená ako Kičura, Brhel, Lučanský a ďalší. Obsahuje fotografie, citácie komunikácie i dokumentov, rozoberá otázku benefitov kajúcnikov a policajných zásahov či vyšetrovaní. "To, že to nedokázali dovyšetrovať, je dôkazom toho, ako boli nekompetentní," povedal Tomáš Taraba, minister životného prostredia.

Opozícia únos spravodlivosti odmieta a v podstate vracia vládnucej koalícii jej slová svojimi ústami. "Vládni zločinci majú jednu zásadnú smolu a to, že voči nim svedčia desiatky ich vlastných ľudí, ktorí ich z tých zločinov usvedčujú. Práve preto si tak rýchlo chcú nadeliť amnestiu, aby neskončili za svoje zločiny v base," povedal Igor Matovič, predseda hnutia Slovensko. "Oháňajú sa nálezmi Ústavného súdu, ktoré smerujú iba na pochybenia Najvyššieho súdu a iných súdov. To znamená, že zrušíme Najvyšší súd?" dodal Michal Šimečka, predseda strany Progresívne Slovnesko. 

Protesty vraj nič nezmenia

Koalícia si však stojí nielen za dôvodmi prečo publikáciu pripravila a zverejnila, ale aj za tým, že na jej rozhodnutí nič nezmenia ani masové protesty proti zrušeniu špeciálnej prokuratúry. "Všetci tí, ktorí sa tých protestov zúčastňujete, boli ste oklamaní. Sľubovali vám, že tie protesty niečo zmenia, že sa trestná legislatíva neschváli. Tu stojíme všetci predstavitelia vlády, ktorí reprezentujú koalíciu a dávame na vedomie, že sa trestné kódexy zmenia," vyhlásil Matúš Šutaj Eštok, minister vnútra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy