Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Verdikt Ústavného súdu: Paragraf 363 nie je v rozpore s ústavou
Zdielať na

Verdikt Ústavného súdu: Paragraf 363 nie je v rozpore s ústavou

Google News Button Sledovať správy

KOŠICE / Legendárny paragraf 363, ktorý za posledné roky takpovediac zľudovel, je podľa Ústavného súdu v poriadku. Nenašiel na ňom nič, čo by sa priečilo ústave, aj keď pripúšťa, že ho nevyhnutne nepotrebujeme. Celé rozhodnutie bude známe až o niekoľko dní, no už teraz je isté, že zmeniť 363-ku môžu jedine poslanci.

​Zrejme žiaden iný paragraf nie je na Slovensku taký známy ako 363-ka. Generálny prokurátor vďaka nemu zrušil trestné stíhania známych politikov aj podnikateľov. Poslanci aj prezidentka sa preto obrátili na Ústavný súd. Odpoveď je jednoznačná. "Ústavný súd podaniu nevyhovuje," vyhlásil predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan. "Pani prezidentka namietala zásah do princípu deľby moci, a tak celkovo neprimeranú koncentráciu kvázi súdnej právomoci v rukách jednej osoby," vysvetlil ústavný právnik Radoslav Procházka.

"Prezidentka rešpektuje rozhodnutie súdu a počká si na písomné odôvodnenie," oznámil hovorca prezidentky Martin Strižinec. Zoroslav Kollár, Jaroslav Haščák, Vladimír Pčolinský, ale aj Robert Fico či Martin Borguľa. Všetci menovaní s 363-kou u Maroša Žilinku prípadne jeho námestníka uspeli. Ústavný súd ale pripomína, že tu nie je na to, aby riešil konkrétne rozhodnutia generálneho prokurátora. "Toto konanie neslúži na prípadné naprávanie pochybení pri aplikácii a použití zákonov v individuálnych konkrétnych prípadoch," dodal Fiačan.

Paragraf síce nepovažuje za nevyhnutý, ale ani protiústavný. A zároveň odkazuje - ak chcete zmeny, musíte ich presadiť v parlamente. "Ústavný súd neposudzuje optimálnosť predpisov ale to, či rešpektuje limity dané ústavou," povedal Fiačan. "Je to silný argument do rúk zástancov 363 a tých, ktorý chcú, aby sa zastavili korupčné kauzy," vyjadrila sa riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Úprava paragrafu 363 bola jednou z hlavných tém koalície, ktorá vznikla po posledných voľbách. Igor Matovič dokonca zriadil špeciálnu komisiu, ktorú prirovnal ku konkláve.

"Ja by som sa inšpiroval voľbou pápeža, obmedziť jedlo, pitie a na konci biely dym," uviedol predseda hnutia OĽaNO a priatelia Igor Matovič. Neprerazil ale cez Borisa Kollára a ani niektorých svojich poslancov. "Z generálneho prokurátora by sa stal štatista, ktorý by mal auto, telefón a sekretárku," skonštatoval generálny prokurátor Maroš Žilinka. 363-ku sa v parlamente nikdy zmeniť nepodarilo. Táto otázka - ak vôbec niekto bude mať záujem, sa ale môže otvoriť až po septembrových voľbách. "Stále trváme aj s Via Iuris na tom, že je potrebné to zmeniť," zhrnula Petková.

Súvisiace články