Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hlasovanie a dôchodkovom strope nebude, odložili ho na január
Zdielať na

Hlasovanie a dôchodkovom strope nebude, odložili ho na január

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Aký bude strop pre odchod na dôchodok nevieme ani po štvrtkovom rokovaní Národnej rady. Ani vo štvrtok sa nakoniec o návrhu ústavného zákona z dielne Smeru-SD nehlasovalo. A to len preto, že Smer vraj stále nemá istých 90 hlasov pre podporu zmeny ústavy.

Podľa opozičných poslancov začína hlasovanie pripomínať cirkus, keďže si vládna koalícia odkladá hlasovanie už po tretíkrát. O osude ústavného zastropovania penzijného veku by mali poslanci rozhodnúť až na januárovej schôdzi. Procedurálny návrh na presunutie hlasovania na januárovú schôdzu parlamentu podal poslanec za Smer-SD Ján Podmanický. Tento návrh zdôvodnil tým, že deklarovaná podpora sa pohybuje okolo ústavnej väčšiny a niektorí poslanci prejavili záujem o tomto návrhu ešte rokovať. Procedurálny návrh na presun hlasovania podal Podmanický aj na októbrovej schôdzi, po ktorom poslanci hlasovanie o ústavnom strope na penzijný vek presunuli na november.

Podľa navrhovaného ústavného zákona by ľudia na Slovensku mali ísť do penzie najneskôr v 64 rokoch. Poslanci za Smer-SD Jana Vaľová a Erik Tomáš podali ešte na októbrovej schôdzi pozmeňujúci návrh, aby žena, ktorá vychovala jedno dieťa, mala právo ísť do dôchodku najneskôr v 63,5 roku. Ak žena vychovala dve deti, mohla by ísť najneskôr v 63 rokoch a žena s tromi a viacerými vychovanými deťmi má mať strop na dôchodkový vek na úrovni 62,5 roku.

Za posunutie návrhu ústavného zákona do druhého čítania v septembri hlasovalo 93 poslancov, 29 bolo proti a 19 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania. Návrh podporili aj niektorí poslanci za stranu Most-Híd, spomedzi opozičných poslancov zaň hlasovali poslanci za hnutie Sme rodina a poslanci za ĽS Naše Slovensko.

Navrhovaný ústavný zákon obsahuje aj ustanovenia o tom, že primerané hmotné zabezpečenie v starobe sa vykonáva prostredníctvom priebežne financovaného dôchodkového systému a systému starobného dôchodkového sporenia, ako aj o tom, že štát podporuje dobrovoľné sporenie na dôchodok. Do návrhu ústavného zákona vložili poslanci za Smer-SD aj ustanovenia o minimálnej mzde. V návrhu ústavného zákona sa uvádza, že "každý zamestnanec má právo, aby jeho odmena za vykonanú prácu nebola nižšia ako minimálna mzda". Podrobnosti o úprave minimálnej mzdy ústavný zákon ponecháva na obyčajný zákon.

Pozrite archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy