Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Podľa Národnej koalície by vláda mala odmietnuť nariadenie EÚ o migrácii
Zdielať na

Podľa Národnej koalície by vláda mala odmietnuť nariadenie EÚ o migrácii

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Národná koalícia vyzýva vládu, aby odmietla nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európy, ktorým sa zriaďuje Fond pre azyl a migráciu. Ten má posilniť a rozvíjať spoločný európsky azylový systém.

Strana Národná koalícia vyzýva vládu, aby jednoznačne odmietla návrh nariadenia Európskeho parlamentu a Rady Európy, ktorým sa zriaďuje Fond pre azyl a migráciu. "Strana nespochybňuje, že problémy, ktoré spôsobila a stále spôsobuje nelegálna migrácia, treba riešiť aj  rozpočtovým opatrením na úrovni Európskej únie", v zriadení fondu však strana vidí skôr "snahu o postranné úmysly bruselských byrokratov prepašovať pomocou vzniku fondu aj spoločný azylový systém, ktorý poznáme z návrhov Dublin IV". Agentúru SITA o tom informoval Tomáš Szmrecsányi, z tlačového oddelenia Národnej koalície.

V návrhu sa vyslovene píše, že z pohľadu rozsahu svojej pôsobnosti a oprávnených opatrení je politickým cieľom fondu prispievať k účinnému riadeniu migračných tokov, posilniť a rozvíjať všetky aspekty spoločného európskeho azylového systému vrátane jeho vonkajšieho rozmeru, podporovať legálnu migráciu do členských štátov,“ informuje predsedníčka Národnej koalície Slavěna Vorobelová a dodáva, že strana však nemôže súhlasiť predovšetkým s prvými dvoma cieľmi, ktoré si fond dáva.

"Nariadenie je problematické aj v parametroch prideľovania finančnej pomoci, ktorá sa plánuje vo výške 10 miliárd eur. Tieto kritéria vyslovene poškodzujú krajiny ako Slovensko, pretože sú šité pre štáty s veľkým počtom obyvateľov,“ upozorňuje podpredseda strany Marek Para.

Ako informuje ministerstvo vnútra na svojej internetovej stránke, Fond pre azyl, migráciu a integráciu má za cieľ prispievať k účinnému riadeniu migračných tokov, posilniť a rozvíjať spoločný európsky azylový systém, podporovať legálnu migráciu do členských štátov v súlade s ich hospodárskymi a sociálnymi potrebami, posilňovať stratégiu, ktorá prispeje k boju proti nelegálnemu prisťahovalectvu s dôrazom na udržateľnosť návratu a účinné opätovné prijatie v krajinách pôvodu a tranzitu a posilňovať solidaritu a rozdelenie zodpovednosti medzi členskými štátmi Európskej únie.