Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
O západný Balkán má záujem aj Turecko či Rusko. Brusel prižmúriť oči ale nemieni
Zdielať na

O západný Balkán má záujem aj Turecko či Rusko. Brusel prižmúriť oči ale nemieni

Google News Button Sledovať správy

SOFIA / Západný Balkán a Európska únia sa stretávajú v Sofii, aby posilnili vzájomné vzťahy a riešili prístupové rokovania krajín na juhovýchode Európy, ktoré sa chcú dostať do únie. Vzájomné pytačky trvajú už dlho a mnohým štátom dochádza často chuť nasmerovať svoj kurz na Brusel. No a to šikovne využívajú napríklad Rusi, či Turci. V Bruseli si preto povedali, že pozor, keď nebudeme v regióne my, budú iní.

Asi najväčším problémom je Kosovo, ktorého existenciu neuznáva Srbsko, ale ani ďalších 5 krajín únie, medzi nimi aj Slovensko. Prístupové rokovania so šiestimi balkánskymi štátmi sa zároveň naťahujú a v regióne sú čoraz viac aktívnejší geopolitickí aktéri. V Srbsku Rusi a v moslimských častiach Turci. 

Toto si Brusel uvedomuje. "Keď na západnom Balkáne nebude európska perspektíva, tak tu bude silnieť turecký a ďalšie vplyvy. A to je zlé pre tento región, ako aj pre nás, úniu," hovorí rakúsky kancelár, Sebastian Kurz. Pre Európsku úniu je toto ako budíček a Brusel si praje v regióne, ktorý je nárazový ako s moslimským svetom, tak aj s ruskom, najmä základné veci. "Tak, aby sme mali jeden bezpečný západný Balkán, ktorý sa dobre ekonomicky rozvíja," povedala nemecká kancelárka, Angela Merkelová. 

Napriek geopolitickým aktérom a intezívnejším rozhovorom sa Brusel nechystá na krajinami západného Balkánu prižmúriť oko. "Každý má šancu, ak splní všetky hodnoty, demokratické hodnoty Európy a reformy, tak ako my všetci predtým," vraví litovská prezidentka Dalia Grybauskaite. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy