Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Horskí záchranári pomáhali turistom, ktorých nezastavilo vysoké lavínové nebezpečenstvo a ani zlé počasie
Zdielať na

Horskí záchranári pomáhali turistom, ktorých nezastavilo vysoké lavínové nebezpečenstvo a ani zlé počasie

VYSOKÉ TATRY / Horskí záchranári z Vysokých Tatier pomáhali v piatok, 20. januára, večer maďarským turistom. Nezastavilo ich totiž ani vysoké lavínové nebezpečenstvo, ani zlé počasie. Vybrali sa do Veľkej Studenej doliny a chceli sa dostať na Zbojnícku chatu. Pomoc horských záchranárov potrebovali aj v Malej Fatre štyria českí turisti. Počas hrebeňovej túry z Medziholia na chatu pod Chlebom ich zastihlo husté sneženie a bola zlá viditeľnosť.

Horskí záchranári v piatok, 20. januára v silnom vetre kráčali k Maďarom, ktorí sa chceli pôvodne dostať na Zbojnícku chatu. "Výstup začali ako ucelená skupina, keďže dvaja na tom boli kondične asi najslabšie, tak sa od skupiny oddelili a to bola zásadná chyba," povedal vedúci záchrany Jozef Šuliga. 

Prvej skupine museli pomôcť chlapi zo Zbojníckej chaty, druhú zachránili záchranári z horskej služby. "Zateplili sme ich, zahriali teplými nápojmi a začali sme spolu zostupovať dolinou," dodáva Jozef Šuliga. Horskí záchranári už pár dní upozorňujú na zhoršené počasie. Maďari to pravdepodobne podcenili. Vo Vysokých Tatrách je vyhlásený tretí lavínový stupeň, ale lokálne sa môže zvýšiť. Horskí záchranári preto vyzývajú turistov, aby túry do vyšších polôh radšej na pár dní odložili. 

Pomoc horských záchranárov v Malej Fatre potrebovali českí turisti

Počas hrebeňovej túry z Medziholia na Chatu pod Chlebom ich zastihlo husté sneženie a bola zlá viditeľnosť. Takmer v rovnakej lokalite zachraňovali horskí záchranári šiestich Slovákov aj minulý víkend. Štyroch Čechov, ktorí smerovali na Chatu pod Chlebom, zastihlo rovnako zlé počasie. "Vzhľadom na zlé poveternostné podmienky uviazli v sedle Hromové, samostatne nedokázali pokračovať," povedal člen Horskej záchrannej služby Malá Fatra Andrej Bárdy. 

Nezranili sa, traja záchranári ich odprevadili na Chatu pod Chleb a lanovkou, ktorú im spustili, sa vrátili do Vrátnej. "Podmienky na hrebeni, je tam súvislá snehová pokrývka, miestami sa výška snehu pohybuje do viac ako jedného metra, čo sa týka lavínovej situácie, tak máme druhý stupeň lavínového nebezpečenstva," dodáva Andrej Bárdy. Na južnej strane Chopku robili horskí záchranári test stability snehovej pokrývky. Andrej Bárdy informuje, že pokrývka je relatívne stabilná, ale záleží to aj od miesta.

Horská služba upozorňuje, že platí tretí stupeň lavínového nebezpečenstva

Pozor by si mali dať lyžiari najmä v Nízkych Tatrách. Rovnaký stupeň platil aj minulý týždeň, keď lavína zasypala lyžiarov a musel zasahovať vrtuľník. Mladého Poliaka na mobil nakrúcal kamarát, neprestal nakrúcať ani vtedy, keď freeridistu zasypala lavína. "Došlo k dodatočnému malému zaťaženiu a sám lyžiar si odtrhol lavínu. Mal lavínovú výstroj aj batoh, vďaka tomu ostal na povrchu lavíny," povedal člen horskej záchrannej služby Jurík Slovík. 

V ten istý deň sa na vlas rovnaký prípad stal aj v Západných Tatrách. V horách pribudlo za posledné dni 30 - 70 centimetrov nového snehu. Aj preto horskí záchranári v Nízkych Tatrách preverovali sondami terén v Školskom žľabe vo výške 850 metrov nad morom. "Sú vytvorené rôzne dosky, snehové náveje, je vyhlásený štvrtý stupeň lavínového nebezpečenstva z piatich, čo je jedno z najvyšších, kedy hrozia veľké aj samovoľné lavíny," dodáva Jurík Slovík. 

Lavína na strmých svahoch sa vie uvoľniť aj pri malom zaťažení. Preto horskí záchranári neodporúčajú v týchto dňoch pohyb na lyžiach mimo zjazdoviek.

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.