Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Minister Korčok: Pre Rusko je problémom samotná existencia Ukrajiny
Zdielať na

Minister Korčok: Pre Rusko je problémom samotná existencia Ukrajiny

BRATISLAVA / Po vstupe ruských vojsk na Ukrajinu je bezpečnostná situácia vo východnej Európe komplikovaná. Uznaním samostatnosti oblastí Doneck a Luhansk prezident Vladimír Putin porušil medzinárodné právo. Uviedol to minister Korčok na tlačovej konferencii, ktorý zároveň dodal, že je to porušením Minských dohôd, pod ktoré sa podpísal aj ruský líder.

Podľa ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nom. SaS) je neprijateľné, aby sa jeden líder vyjadroval o druhom štáte, že je umelý. Putin svojim postupom zároveň negoval svoje požiadavky, ktoré adresoval západu. "Ukrajina prišla o časť svojho územia, len preto, že začala úzko spolupracovať s Európskou úniou. Samotné Rusko uvádza, že problémom nie je vstup Ukrajiny do NATO, ale jej samotná existencia," uviedol šéf diplomacie. 

Minister Korčok verí, že situácia na Ukrajine bude budíčkom aj pre nás a stopkou pre geopolitické pomýlenie. "Pokiaľ ktokoľvek bagatelizuje násilie voči Ukrajine, ohrozuje aj bezpečnosť Slovenska," zdôraznil Ivan Korčok na margo výrokov opozície. Tá tvrdila, že o osude Ukrajiny sa majú dohodnúť mocnosti. "Vidíme, ako to dopadlo," poznamenal minister. 

Ivan Korčok zopakoval, že na územie Ukrajiny vstúpili cudzie vojská, bez jej súhlasu, a to podľa šéfa našej diplomacie nemôže zostať bez odozvy. Minister akcentoval to, že ďalšou diplomatickou cestou sú sankcie. "NATO sa bude brániť, aliancia bude brániť svoje umenie. Toto, čo sa deje je neprijateľné a príde to v podobe sankcií," poznamenal Korčok s tým, že ešte aj toto je natiahnutou rukou a Rusko si svojim postupom skôr poškodilo.