Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vraždu frajerky videl v priamom prenose. Cez webkameru
Zdielať na

Vraždu frajerky videl v priamom prenose. Cez webkameru

Na vlastné oči videl vraždu svojej frajerky, no nemohol jej pomôcť. Kým študentku ktosi vraždil v jej byte, zúfalý priateľ sa na hrôzostrašnú scénu díval cez webkameru a bol vzdialený tisícky kilometrov.

Mladá Liu sedela za svojím počítačom v Kanade, jej priateľ v Číne. Pomocou webových kamier sa spolu rozprávali cez Skype, keď niekto zaklopal na dvere. Dievča odbehlo otvoriť. Mladík na druhej strane sveta následne videl, ako na ňu zaútočil muž. "Snažil som sa jej ublížiť a ona sa bránila. Zrazu sa vypla kamera. Bol som ďaleko a nemohol som jej nijako pomôcť. Cítil som sa strašne," tvrdí priateľ Liu.

Svedkom sa môžete stať aj virtuálne

Tento prípad zároveň poukazuje na to, že svedkom zločinu sa môžete stať rovnako virtuálne cez internet ako v reálnom živote na ulici. Odhaľovanie zločinov cez internet má však výrazné limity. Skype ani jemu podobné služby totiž hlasovú a obrazovú komunikáciu na rozdiel od tej písomnej neukladajú po skončení hovoru je všetko minulosť.

Väčší prehľad o našich krokoch

Podľa odborníka si v budúcnosti zrejme budeme môcť zvoliť aj prísne kontrolovanú obdobu internetu, ktorá bude mať o našich krokoch väčší prehľad. Zatiaľ však užívatelia uprednostňujú anonymitu. "Buď budeme viac kontrolovať mechanizmy a budeme menej slobodní, alebo budeme slobodní a budeme rátať s ohrozeniami, ktoré na internete sú," tvrdí Jozef Metenko z Katedry kriminalistiky Akadémie PZ. 

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy