Oblačno
15°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Policajti zobrali taxikárovi vodičák. Test mal ale negatívny
Zdielať na

Policajti zobrali taxikárovi vodičák. Test mal ale negatívny

HUMENNÉ / Alkohol nenafúkal, test na drogy mal tiež negatívny, aj napriek tomu mu zadržali vodičák. Prišiel tak o živobytie. Hovorím totiž o taxikárovi, ktorý podľa lekára pri vyšetrení javil známky požitia omamných látok. Bez vodičáku a bez práce tak čakal na toxikologickú analýzu. Výsledky už pozná a zvažuje právne kroky.

​Vyzeralo to tak, akoby taxík šoféroval pod vplyvom drog. Bolo to krátko pred treťou v noci. Podľa polície dôvodom bolo, že vozidlo išlo pomalou jazdou zo strany na stranu. Muž sa na mieste podrobil dychovej skúške s negatívnym výsledkom. "Nakoľko muž javil známky požitia omamných látok, bol hliadkou vyzvaný, aby sa podrobil lekárskemu vyšetreniu spojenému s odberom biologického materiálu," uviedla Jana Ligdayová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Prešov.

Taxikár sa sťažoval, že síce boli predbežné výsledky na drogy negatívne, vodičák mu zadržali s tým, že o ďalšom postupe bude rozhodnuté až po doručení finálnych výsledkov. "O hodinu na to boli výsledky, boli negatívne. Ja si myslím, že na základe toho už mi mali vrátiť vodičák späť. Nestalo sa. Som nemohol pracovať. Odstrihnúť človeka od roboty na základe toho, že niekto vyzerá, že požil omamnú látku a je zaspatý o tretej ráno," reagoval taxikár Roman.

Postupovali policajti férovo?

Advokát vysvetľuje, že ak má policajt podozrenie, že vodič je pod vplyvom omamných látok, slovenský právny poriadok mu umožňuje vodičák zadržať. "Takéto konanie však nemôže byť svojvoľné, okolnosti prípadu musia odôvodňovať, že je tu takéto podozrenie, čo neskoršie bude treba preukázať," vysvetľuje advokát Milan Ficek.

Výsledok komplexného znaleckého skúmania je taký, že v analyzovaných vzorkách odobratého biologického materiálu neboli identifikované žiadne omamné a psychotropné látky. Odborníci našli iba nikotín a kofeín. Mužovi vodičák vrátili a po dvoch týždňoch bez práce mohol jazdiť ďalej. "Bol by som za, keby boli testy také, ktoré sa dajú na mieste vyhodnotiť a človek si ide ďalej. A nie čakať dva týždne a je odstrihnutý od roboty," povedal Roman.

Podľa advokáta môže taxikár žiadať o náhradu škody prípadne sa obrátiť na policajnú inšpekciu. "Sťažovateľ má právo podať podnet na inšpekciu, aby sa preskúmal postup policajtov a môže si uplatňovať náhradu škody, že nemohol viesť motorové vozidlo, vykonávať činnosť tak, ako mu to vyplýva zo živnostenského oprávnenia a túto škodu bude musieť potom Slovenská republika tejto osobe nahradiť," doplnil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy