Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nelátkové pokušenia: Prieskum ukázal, aké sú preferencie mladých na internete
Zdielať na

Nelátkové pokušenia: Prieskum ukázal, aké sú preferencie mladých na internete

BRATISLAVSKÝ KRAJ / V Bratislavskom kraji trávia mladí ľudia svoj voľný čas na internete denne viac ako štyri hodiny. Najviac preferujú sociálne siete. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Centra pre liečbu drogových závislostí, ktorý realizovali na vzorke 1422 respondentov. Išlo o študentov základných a stredných škôl.

​Odborníci z Centra pre liečbu drogových závislostí sa tentokrát zamerali na nelátkové závislosti. Z prieskumu, ktorí urobili medzi mladými ľuďmi vo veku od 12 do 19 rokov zistili, že preferencia trávenia voľného času na internete sa medzi chlapcami a dievčatami líši. "U chlapcov na sociálnych sieťach prevláda gaming, alebo hranie video hier. U nejakého množstva do 20 %, je to sledovanie stránok s pronografickým obsahom a u dievčat najviac vedú sociálne siete ," hovorí Zuzana Kamendy, vedúca Inštitútu drogových závislostí, CPLDZ Bratislava. Druhý najčastejší spôsob trávenia voľného času na internete u dievčat je sledovanie filmov a seriálov. Ďalej nasleduje online nakupovanie.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že viac ako polovica dievčat využíva internet, aby zabudli na svoje osobné problémy. Naopak, u chlapcov je to iba 20 %.

Z prieskumu vyplynulo, že 1 400 študentov používa sociálne siete tak často, že to už malo negatívny vplyv na ich školské výsledky. "Občas alebo často používa sociálne siete 33 % dievčat a 23 %chlapcov," informuje Kamendy.

Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí upozorňuje na to, že v súčasnosti - neexistuje samostatná diagnóza závislosti na internete. "Je to pravdepodobne signál, buď nejakej poruchy, alebo iných problémov, teda môžu to byť problémy s kamarátmi, šikanovanie, môžu to byť depresie, ktoré sa vyskytnú." informuje Ľubomír Okruhlica, hlavný odborník MZ SR v medicíne drogových závislostí.

Rodičom či pedagógom odborníci odporúčajú zvýšiť bezpečnosť online správania u detí napríklad obmedzením času prístupu k internetu. Ďalšou možnosťou je sledovanie histórie či využívanie aplikácií, ktoré umožňujú rodičovskú kontrolu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy