Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Terapeutický tábor: Všetky deti spája rovnaký osud
Zdielať na

Terapeutický tábor: Všetky deti spája rovnaký osud

ZEMPLÍNSKA ŠÍRAVA / Ukážky psovodov, jazda na štvorkolkách či policajných koňoch. Toto všetko zažili ukrajinské polosiroty, ktoré sa v týchto dňoch rekreujú na Zemplínskej Šírave. Vďaka projektu "Si v mojom srdci" aspoň na chvíľu zabudnú na to, o čo všetko ich pripravila vojna.

​Detský tábor pre ukrajinské deti

"Majú to ťažké, sú obdivuhodne silné a v mnohých ohľadoch, keď sa s nimi rozprávam, tak mám pocit, že sú silnejší ako my dospelí," povedala policajná duchovná Úradu ekumenickej pastoračnej služby Janka Tabačková. Všetky tieto deti sú synmi a dcérami policajtov, ktorých vojna pripravila o život. Ich príbehy sa nepočúvajú ľahko. "Robila som terapiu s dievčatkom, ktoré nemá súrodencov a jej mamka má štvrté štádium rakoviny. V októbri zistili, že otec nežije," dodala Tabačková.

Terapeutický tábor, ktorý sa organizuje už po tretíkrát, má deťom pomôcť prekonať traumu, ktorú následkom konfliktu utrpeli. Tento rok sa ho zúčastňuje 18 detí, pričom najmladšia Milanka má iba 4 roky a prišla sem so svojou mamou. "Určite dáva tento pobyt na Slovensku deťom veľmi veľa. Môžu byť hlavne v pokoji a nemusia počúvať tie bombardovania a tie všetky zvuky, ktoré ich v súčasnosti sprevádzajú počas života na Ukrajine," priznala riaditeľka neziskovej organizácie ReMiDia Marika Geciová.

Čakal ich bohatý program

V jednom zo zariadení na Zemplínskej Šírave trávia čas deti z vojnou zasiahnutej Ukrajiny. Policajti si pre ne pripravili bohatý program. "Predviedli sme im tú základnú poslušnosť, ukázali sme im našich najmladších členov, následne sme im ukázali, ako prebieha nácvik na tie obranné práce a potom finále u dospelých psov," povedal vedúci oddelenia služobnej kynológie OR PZ Michalovce Pavol Ďurik.

"Je to pre deti taká terapia, lebo to zvieratko samo o sebe dáva deťom taký pokoj a možnosť zabudnúť," dodala Tabačková. Veľkým zážitkom pre deti bola tiež jazda na štvorkolkách a koňoch. Bolo vidieť, že pobyt v tábore si maximálne užívajú. "Páči sa mi, že tu máme také možnosti a chodíme aj na exkurzie. Sme veľmi šťastní, že sme tu," komentovala pobyt v tábore jeho účastníčka.

Vzájomná podpora

"Tieto deti od prvého dňa vytvorili takú skupinu, sú proste jeden s druhým. A je vidieť, že prežili spolu niečo, čo ich tak nejako zocelilo," dodala Tabačková. "Túžime po tom, aby sme pociťovali pokoj nielen v inej krajine, ale aj na Ukrajine," zdôveril sa účastník tábora.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy