Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Tomu sa hovorí šťastie: Robotníci spozorovali muníciu skôr, ako použili báger
Zdielať na

Tomu sa hovorí šťastie: Robotníci spozorovali muníciu skôr, ako použili báger

NÁRODNÝ PARK POLONINY / Bolo šťastím, že na muníciu natrafili skôr, ako sa do zeme zahryzla ťažká technika. Zásah pyrotechnika bol nevyhnutný. A to na mieste výstavby cyklookruhu, ktorý má v Národnom parku Poloniny rozprúdiť cestovný ruch. Pôjde o takmer 100 cyklotrás.

​Nález na brehu rieky

Muníciu robotníci zaregistrovali pri prácach v rámci katastra obce Stakčín. Okamžite na miesto privolali políciu. Využívajú aj ťažkú techniku, no bager našťastie v tomto prípade do kontaktu s muníciou neprišiel. "Munícia sa našla skôr na brehu rieky Cirocha, takže môže byť, že ju aj priplavila voda. Prišli policajti, zabezpečili celý priestor a čakalo sa na pyrotechnika," informoval hlavný inžinier stavby, SÚC PSK, Ľuboš Varga.

Munícia z Druhej svetovej vojny

"Muž oznámil nález neznámej munície. Privolaný krajský pyrotechnik určil, že ide delostreleckú mínu z obdobia Druhej svetovej vojny," povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová. V prácach na cyklochodníku mohli pokračovať, až keď pyrotechnik určil, že miesto je bezpečné.

"Krajský pyrotechnik vyhodnotil, že munícia bude schopná prevozu, a tak ju za dodržania všetkých bezpečnostných pokynom prevzal k zneškodneniu. Polícia upozorňuje, že munícia aj keď je stará, môže byť schopná výbuchu," pokračovala Ligdayová.

Nový cyklochodník

Pyrotechnici varujú, že takéto nálezy netreba podceňovať, aby nedošlo k nešťastiu. Celá trasa cyklochodníka bude mať bezmála 100 km. Zatiaľ majú hotových prvých 30 km. Prepojiť má rusínske obce v Národnom parku Poloniny a turistom ponúknuť unikátne pralesy, pozorovanie zveri či prehliadku drevených cerkví. Prinesie 10 odpočívadiel a 4 vyhliadkové veže. Už teraz vidia, že to má zmysel.

"Využívajú tú trasu Starina – Ruské, na Porta Rusica a na Poľsko. Má to zmysel, ďalší okruh budeme robiť na UA hranicu a vráti sa to naspäť do Sniny," doplnil Varga.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy