Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Čo tvorí saharský piesok a môže byť nebezpečný? Pýtali sme sa na technickej univerzite
Zdielať na

Čo tvorí saharský piesok a môže byť nebezpečný? Pýtali sme sa na technickej univerzite

BRATISLAVA / Nájdeme ho na balkónoch, autách, ale aj na sociálnych sieťach. Reč je o saharskom piesku, ktorý v poslednej dobe môžeme vidieť častejšie ako je zvykom. A to aktivizovalo konšpiračné teórie. Zisťovali sme preto, čo piesok obsahuje.

Práve takéto pokusy doslova zaplavili sociálne siete. Začali sme tak zisťovať odkiaľ pochádza. "Silným vetrom sa tento prach dostal najskôr do vyšších vrstiev atmosféry a potom bol voľným prúdením prenesený nad strednú Európu," priblížil Samuel Bacák, meteorológ TV JOJ.

​Konšpiračné teórie hovoria o nebezpečných kovoch, ktoré majú mať zásadný vplyv na ľudské zdravie. Ako to už na Slovensku býva, množstvo ľudí tejto teórii uverí. S rovnakými otázkami bol konfrontovaný aj Matej Pašák z materiálovo-technickej fakulty, ktorý sa rozhodol samotný piesok preskúmať. "Zistili sme, že hlavnou zložkou tohto piesku je kremík a kyslík, čo je piesok. K tomu sa tam v malej miere vyskytuje napríklad aj železo, draslík a iné minerály," informoval Matej Pašák, MTF STU v Trnave.

Celý rozhovor s Matejom Pašákom si môžete pozrieť tu:

​Dokazujú to aj snímky vytvorené mikroskopom. Prečo je však tento piesok magnetický? "Mnoho materiálov je magnetických. Dokonca aj obyčajná hlina či prach. Napríklad aj cornflaky sú magnetické, lebo obsahujú oxid železa ako vitamín," vysvetlil Pašák.

"Národný krízový štáb zriadený vládou Bosny a Hercegoviny dal na podnet obyvateľov urobiť rozbor. Zaujímavé je, že v EÚ sa takéto výskumy nekonajú," tvrdil jeden z hoaxerov na sociálnej sieti. A práve extrémne zvýšené hodnoty hliníka, arzénu bária či železa majú dokazovať škodlivé účinky.

Dokument s nameranými hodnotami sme odovzdali aj vedcovi, aby sme porovnali hodnoty. "My sme namerali len bežné minerály. Hlavne piesok a klasické menšie zložky. Tu čítam, že je tam napríklad železo, to by nám z hlavy muselo padať železo," zhodnotil Pašák. "Takéto príspevky, videá a stránky často nemajú žiadny základ, ale ich motívom je získavať si popularitu týmto typom videí, ktoré nemusia byť na ničom inom postavené," priblížil Jakub Šrol z Ústavu experimentálnej psychológie.

​Lekári síce konštatujú, že piesok môže spôsobiť problémy s dýchacími cestami. Ide najmä o ľudí, ktorí majú chronické pľúcne ochorenia. To, či saharský piesok spôsobil komplikácie vyžadujúce hospitalizáciu, sme sa pýtali aj v bratislavských nemocniciach. Odpoveď sme dostali, že nie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy