Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pojednávanie s Mikulášom Černákom: Jeho advokát má byť na pokraji života
Zdielať na

Pojednávanie s Mikulášom Černákom: Jeho advokát má byť na pokraji života

PREŠOV / Mafiánsky boss Mikuláš Černák už roky sedí vo väzení aj za vraždu podnikateľa Mariána Karcela. Popravili ho ešte v roku 2000. Medzi obžalovanými je aj bývalý Černákov advokát. Na pojednávanie však neprišiel. Podľa lekárov je na pokraji života, súd tak dal preveriť jeho zdravotný stav.

Za objednávkou vraždy podnikateľa mal byť mafiánsky boss Mikuláš Černák a vykonávateľom skutku mal byť podľa obžaloby Branislav Adamčo. Európsky súd mu však povolil obnovu konania a len nedávno padol v jeho prípade ďalší verdikt, ktorý mu skutok dal za vinu, rozhodnutie však nie je právoplatné.

V prípade sú obžalovaní ďalší dvaja ľudia. Jeden bývalý švagor a druhý bývalý advokát Mikuláša Černáka. Sú obžalovaní z toho, že mali pri objednávke vraždy napomáhať. Obaja sa mali aktuálne dostaviť pred súd na pojednávanie. Neprišiel však ani jeden. "Môj klient dal súhlas s pojednávaním v jeho neprítomnosti, takže zo strany môjho klienta boli podmienky splnené," povedal obhajca bývalého Černákovho švagra Jozef Karabaš.

Bývalý Černákov advokát poslal súdu ospravedlnenku od lekára. Podľa nej je jeho zdravotný stav na pokraji života. "Ako nám uviedol ošetrujúci lekár obžalovaného, ten žije posledné dni života," povedal predseda senátu Okresného súdu v Prešove Marek Čech. 

Mariána Karcela zastrelili pred jeho domov v Kynceľovej v Banskej Bystrici. Vykonávateľ pre súdom aj v obnove konania vinu poprel. V tom čase vraj v Banskej Bystrici vôbec nebol. Strieľať na podnikateľa mal vrah podľa obžaloby zo samopalu najmenej 27krát práve v čase, keď vystupoval z auta pred svojim domom. Obhajca trvá na tom, že jeho klient je nevinný. "Neboli žiadne ani priame ani nepriame dôkazy," reagoval obhajca Branislava Adamča Milan Kuzma. 

V prípade vraždy Mariána Karcela už padli dva rozsudky. Jeden právoplatný a jeden neprávoplatný. V prípade ďalších dvoch obžalovaných bolo ale pojednávanie opäť odročené. Adamčov verdikt tak smeruje s odvolaním na krajský súd. V prípade tých, ktorí mali pri objednávke vraždy napomáhať, bude súd čakať na znalecký posudok. Dal totiž preskúmať zdravotný stav bývalého Černákovho advokáta. "Bude znalecky preskúmaná je možnosť a schopnosť sa zúčastňovať na hlavnom pojednávaní, či je jeho zdravotný stav taký vážny," uviedol predseda Marek Čech. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy