Polojasno
22°
Bratislava
Na Zemplíne pátrajú po pytliakovi. Jedno zviera stihol odviezť, druhé ležalo na lúke
Zdielať na

Na Zemplíne pátrajú po pytliakovi. Jedno zviera stihol odviezť, druhé ležalo na lúke

PAPÍN/HUMENNÉ / Po pytliakovi pátrajú enviropolicajti na Zemplíne. Poľovník ho pristihol priamo pri čine - jedno ulovené zviera už stihol odviezť, druhé ešte ležalo na lúke. Išlo o jelenice, ktoré sa v tomto období strieľať nesmú, pretože sú gravídne.

Stalo sa to neďaleko obce Papín. To, že niečo leží na lúke, si všimol poľovník, ktorý sa v tom čase vracal z revíru. Prípad vyšetrujú enviropolicajti.

Poľovník zver zaregistroval vďaka termovízii. Stopy naznačovali, že jeden kus ulovenej zveri už páchateľ stihol odviezť. Druhý ležal na mieste. Išlo o zver, na ktorú by už žiadny poľovník v tomto období povolenku nedostal. "Jednoročné jelenice, ktorá je, samozrejme, už aj zakázaná strieľať," konštatoval poľovník Peter Vysočanský. "V predmetnej veci bolo začaté trestné stíhanie za prečin pytliactvo," uviedla Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie Prezídia policajného zboru Slovenskej republiky. 

Poľovník vypočítal, že za jeden kus mohol pytliak predajom diviny zinkasovať minimálne 300 eur. Smutná prax hovorí, že pytliaci sa každoročne výraznejšie aktivizujú v predveľkonočnom období. "Máme najväčšie skúsenosti s tým, že vtedy najviac tí ľudia chodia pytliačiť. Začína byť stav núdze a poľovníci už nie sú. Na tých posedoch nestrieľajú," povedal poľovník Vysočanský. 

V prípade dokázania viny hrozí na toto konanie páchateľovi väzenie na 6 mesiacov až tri roky. "V tomto prípade vyšetrovanie naďalej prebieha a po páchateľovi polícia intenzívne pátra," uviedla Zuzana Hrabovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy