Jasno
21°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Na Slovensko navozili stovky ton odpadu z Poľska a Talianska, teraz im hrozí väzenie
Zdielať na

Na Slovensko navozili stovky ton odpadu z Poľska a Talianska, teraz im hrozí väzenie

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky

NITRA / Štyrom mužom vzniesla polícia obvinenie za neoprávnené nakladanie s odpadmi. Stovky ton mali Slováci na naše územie navoziť z Poľska a Talianska.

"Vyšetrovateľ enviropolície oddelenie Nitra vzniesol obvinenie trom právnickým osobám so sídlom v Rožňave, Palárikove a Topoľčanoch za zločin neoprávnené nakladanie s odpadmi a štyrom fyzickým osobám, a to 35-ročnému M. L., 45-ročnému M. I., 41-ročnému T. K. a 58-ročnému Ľ. Š., za zločin neoprávnené nakladanie s odpadmi spáchaný formou spolupáchateľstva," informovala polícia na sociálnej sieti. Muži v roku 2021 zorganizovali cezhraničné prepravy odpadov rôzneho druhu z Poľska a z Talianska a následne tento odpad protiprávne uložili na Slovensku.

"Obvinené fyzické osoby, ako konatelia obvinených právnických osôb, zorganizovali v máji 2021 cezhraničnú prepravu 18,6 ton odpadu pozostávajúceho z plastov a gumy z Poľskej republiky, prepravu skoro 23 ton odpadu pozostávajúceho z plastov a gumy z Talianska a prepravu viac ako 47 ton textilného odpadu z Talianska," priblížila polícia. Odpad navozili do objektu bývalého poľnohospodárskeho družstva v obci Sikenica, časť Trhyňa, v okrese Levice"Protiprávnym uložením tohto odpadu vytvorili skládku o veľkosti 1,174 metrov kubických, pričom celkovo išlo o viac ako 383 ton," doplnila polícia.

Svojim konaním tak spôsobili škodu viac ako sto tisíc eur. "Došlo k neoprávnenému nakladaniu s odpadmi veľkého rozsahu, nakoľko náklady potrebné na nakládku, prevoz a zneškodnenie tohto odpadu predstavujú sumu vo výške najmenej 136-tisíc eur," priblížila polícia.

Polícia upozorňuje občanov, že nakladanie s odpadmi je prísne regulované, nakoľko takýmto konaním dochádza k ohrozovaniu a poškodzovaniu environmentálnych a ekonomických záujmov spoločnosti a aj osobných záujmov osôb, ktorým sa takýto odpad ocitne na pozemku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy