Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Podvodníci zintenzívňujú útoky na seniorov. Na čo si dať pozor?
Zdielať na

Podvodníci zintenzívňujú útoky na seniorov. Na čo si dať pozor?

LUČENEC / Podvodníci obrali slovenských dôchodcov o státisíce až milióny eur. Žiaľ, ani varovanie polície nestačí. Dôchodcov vystríhajú na prednáškach i prokurátori. O praktikách podvodníkov hovorili aj v Lučenci.

​Sú naivnejší a aj ľahšie ovplyvniteľní. Aj preto patria seniori medzi najčastejšie obete podvodníkov. Na ich vymyslené príbehy naleteli už stovky dôchodcov a mnohých z nich už, žiaľ, obrali o celoživotné úspory. Páchatelia dokážu starších ľudí neuveriteľne obalamutiť. A to až tak, že tí sú schopní nechať obálku s vysokou finančnou hotovosťou napríklad na ulici vedľa smetného kontajnera.

Páchatelia útočia na seniorov emóciami

"Páchatelia zneužívajú dôverčivosť seniorov. Emotívnymi príbehmi zasahujú ich city a týmto spôsobom sa od nich snažia vylákať finančné prostriedky," ozrejmil prokurátor Lučenca Marek Preták. Hoci sa o týchto prípadoch stále hovorí, ustavične pribúdajú ďalší oklamaní a okradnutí seniori. Aj preto prišli prokurátori z Lučenca medzi dôchodcov. Aby ich varovali pred praktikami podvodníkov. 

"Dôchodcovia sa dajú ľahšie oklamať ako mladí ľudia. Keď nám to takto prakticky predviedli a povedali, budeme si asi dávať väčší pozor," uviedla členka klubu dôchodcov. "Príkladom je notoricky známy prípad vnúčik - to je v podstate fingovanie prípadu, že vnuk mal dopravnú nehodu," vysvetlil Preták. 

"Americkí vojaci" sľubujú lásku, ženám ale ostane prázdny účet a oči pre plač

Aktívni sú aj americkí vojaci. Najmä ženám sľubujú nekonečnú lásku a spoločnú budúcnosť. "Každý deň mi píše nejaký americký vojak. Aj traja alebo štyria. Chcú byť moji priatelia. Ale ja to všetko odstraňujem. Vypisujú mi, že som veľmi pekná a že mám veľmi peknú postavu. Je to všetko iba o financiách," potvrdila členka klubu dôchodcov pani Pavla. Podvodníci, samozrejme, vymýšľajú vždy nové a nové taktiky. Prokurátori hovorili aj o nich. "Posledným spôsobom, ktorý sme minulý rok zachytili, je ponúkanie remeselnej práce," priznal prokurátor. 

"Takéto semináre a stretnutia sú poučné a veľmi dôležité, pretože páchatelia sú veľmi vynaliezaví a čím ďalej tým viac sofistikovaní. Ja sa dosť snažím, ale aj tak musím niektoré činnosti viac kontrolovať, najmä pri internetových nákupoch," povedala ďalšia členka klubu dôchodcov pani Eva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy