Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Z obecného účtu odišli tisíce eur. Starostka hovorí o hackerskom útoku
Zdielať na

Z obecného účtu odišli tisíce eur. Starostka hovorí o hackerskom útoku

KOJŠOV / Menšia obec na Spiši, ktorá sa spája aj s časťou života Juraja Jakubiska, prišla o obrovské množstvo peňazí. Tisíce eur bolo vybraných z obecného účtu. Starostka Kojšova hovorí o hackerskom útoku. Po zlodejoch pátrajú spišskonovoveskí kriminalisti.

​Pre dedinu s vyše 730 obyvateľmi ide o znepokojujúcu správu. Po hackerskom útoku zmizli peniaze z obecného účtu zo dňa na deň. Chýry o chýbajúcich financiách sa začali šíriť dedinou pomerne rýchlo. O akú sumu presne ide starostka nekonkretizovala. "No hackeri sú dnes veľmi šikovní. Stať sa môže hocičo. A určite je to veľmi nepríjemné pre obec. No určite budú chýbať," tvrdí obyvateľka.

O detailoch starostka rozprávať odmietla, aby neohrozila vyšetrovanie. Zoširoka prezradila, že ide o sumu medzi 1000 a 10 000 eur. "V tejto chvíli vám viem len toľko povedať, že prípadom sa zaoberajú orgány činné v trestnom konaní. Preto vám nebudem poskytovať konkrétnejšie informácie," uviedla starostka Tatiana Andrašková. Policajti zatiaľ neobvinili žiadnu osobu. Keďže je doba mnohých kybernetických hrozieb, je nateraz otázne, akú silnú ochranu mala obec na svoje účty. 

Vykradnutiu sa podľa odborníka dá predísť

"Spišskonovoveskí kriminalisti uvedenú vec nateraz preverujú ako podozrenie zo spáchania trestného činu neoprávneného vyrobenia a používania platobného prostriedku. Po získaní, zhromaždení a vyhodnotení všetkých podkladov a dôkazových materiálov bude vo veci rozhodnuté o ďalšom postupe," informovala Lenka Ivanová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Košice

Podľa informácií TV JOJ mali byť peniaze vybraté z bankomatu v Bratislave. "Ideálne je mať dvojfaktorovú autentifikáciu. Ideálne je mať v mobile nejaký token. V prípade, že sa mi niekto dostane na môj účet a nemá prístup k tej druhej autentifikácií, to znamená, že neovládol môj mobilný telefón alebo nemá môj mobilný token," vysvetlil odborník na IT technológie Ivan Sejut. Starostka ešte dodala, že tieto peniaze budú chýbať na rozvoj dediny. Chod obce to neochromí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy