Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Veľká pátracia akcia: Záchranári hľadali dôchodcu, ktorý bivakoval v Tatrách
Zdielať na

Veľká pátracia akcia: Záchranári hľadali dôchodcu, ktorý bivakoval v Tatrách

ZÁPADNÉ TATRY / Doslova o päť minút dvanásť. Keď našli horskí záchranári silne podchladeného 76-ročného dôchodcu tesne pod vrcholom Baranca, jeho telesná teplota bola alarmujúca - iba 30, 2 stupňa Celzia. Veľa nechýbalo. Aj keď bol dobre na vysokohorský pobyt vybavený.

"Mal tak skrehnuté ruky, že nedokázal rukavice založiť. Ruky mal omrznuté, aj bol porozopínaný. Keby sme neboli rýchli, mohlo to dopadnúť oveľa horšie," uviedol Dušan Trizna, záchranár Horskej záchrannej služby Tatry. Takmer osudným sa stal mužovi pobyt na Baranci v Západných Tatrách. Dôchodca bivakoval na snehu v ťažkých zimných podmienkach v oblasti Baranca už tretí deň. 

S manželkou bol v kontakte, no posledný deň sa mu už nedovolala. Vystrašená žena zalarmovala pomoc. Ôsmi horskí záchranári ho okamžite išli hľadať. Rozdelili sa do skupín. "Okolo 11 hodine prvá skupina lokalizovala nezvestného tesne pod vrcholom Baranca," upresnil Trizna. Keď muža našli, bol podchladený a mal aj omrzliny. "Keď sme ho našli, nehýbal sa. Komunikoval jednoslovne," opísal.

​Plány mu skrížilo počasie

Horskí záchranári muža čo najrýchlejšie transportovali z Baranca dole do doliny, a potom do nemocnice. Mužovi zrejme počasie znemožnilo zostup. Horskí záchranári apelujú, aby turisti nepreceňovali svoje sily a sledovali dlhodobý vývoj počasia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy