Zatiahnuté, dážď
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Ďalšia tragédia na železnici. Pri prebehovaní cez koľaje ženu zachytil vlak
Zdielať na

Ďalšia tragédia na železnici. Pri prebehovaní cez koľaje ženu zachytil vlak

Zdroj: SITA

KOŠICE / K tragickej nehode došlo v utorok 12. decembra krátko pred 22. hodinou v Košiciach. Ženu (33) pri prebehovaní cez koľaje zachytil vlak. Žiaľ, zraneniam podľahla.

"Včera krátko pred 22. hodinou došlo v úseku železničnej zastávky Košice-Predmestie v blízkosti Jantárovej ulice v Košiciach k zrážke vlaku a 33-ročnej ženy z okresu Košice okolie," informovala Jana Mésarová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach.

Rušňovodič mal podľa jej slov pri prechádzaní úseku trate v blízkosti železničnej zastávky zbadať pred vlakom skupinku ľudí, ktorá prebehovala cez železničnú koľaj. "Rušňovodič okamžite použil zvukové výstražné znamenie a rýchlo brzdu, no osobu, ktorá prebehovala ako posledná, vlak zachytil prednou časťou," priblížila Mésarová. Pre krátku vzdialenosť rušňovodič nedokázal zrážke zabrániť. "Žiaľ, žena pri zrážke utrpela zranenia nezlučiteľné so životom," uviedla Mésarová.

U rušňovodiča bola vykonaná dychová skúška s negatívnym výsledkom. "Počas dokumentovania udalosti bola v tomto úseku na nevyhnutne potrebný čas zastavená vlaková doprava. Polícia miesto udalosti dôkladne zadokumentovala," informovala Mésarová. Bližšie okolnosti tejto tragickej udalosti polícia vyšetruje a v danej veci bolo začaté trestné stíhanie pre prečin usmrtenia.

Ako sa správať v blízkosti železničných dráh

Polícia apeluje na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby rešpektovali zásady správania sa v blízkosti železničných dráh, na železničných priecestiach, ale aj v priestoroch a okolí železničných staníc. "Bezpečnosť v blízkosti železničných dráh je mimoriadne dôležitá. Dodržiavanie jednoznačných bezpečnostných pravidiel môže pomôcť predchádzať nehodám, či iných neželaným udalostiam," zdôraznila Mésarová.

  1. Nikdy nechoďte po koľajniciach. Je nebezpečné sa pohybovať po železničných koľajniciach. Vždy dodržujte bezpečnú vzdialenosť.
  2. Používajte oficiálne prechody. Vždy prechádzajte cez železničné koľaje len vyznačenými a bezpečnými prechodmi. Dávajte si pozor na svetelné a zvukové signály, ktoré signalizujú blížiace sa vlaky.
  3. Zastavte sa pred závorami. Ak sú závory zatvorené alebo spúšťajú svoje svetelné a zvukové signály, nevstupujte na koľajnice. Počkajte, kým sa opäť otvoria a bude bezpečné pokračovať.
  4. Buďte ostražití pri prechode bez železničných závor. Ak prechádzate cez železničný prechod bez závor, vždy sa poriadne pozrite na obe strany a uistite sa, že sa neblíži vlak.
  5. Pozor na elektrické vedenie vlaku. Ak je železničná trať elektrifikovaná, dávajte si pozor na elektrické vedenie.
  6. Buďte pozorní a ostražití. Ak sa nachádzate v blízkosti železničných koľají, buďte pozorní. Nerobte nič, čo by mohlo rušiť prevádzku vlaku alebo byť nebezpečné pre vás samých.

"Pamätajte, že bezpečnosť je vždy na prvom mieste. Dodržiavajte pravidlá a buďte ostražití, aby ste sa vyhli hroziacim rizikám, či tragédii," uzavrela Mésarová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy