Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Školáčka z osady vysúdila od štátu tritisíc eur. Teraz chcú žalobu podať aj ďalšie rodiny
Zdielať na

Školáčka z osady vysúdila od štátu tritisíc eur. Teraz chcú žalobu podať aj ďalšie rodiny

JAROVNICE / Len 11-ročné dievča z osady na Slovensku vyhralo súd so štátom. Ministerstvo školstva jej má zaplatiť tritisíc eur ako odškodnenie, že v čase pandémie sa nemohla vzdelávať ako iné deti. Amy totiž nemala doma počítač či tablet, ba ani internet. Školu rozhodnutie súdu prekvapilo. Žiačka vraj nechodila do školy ani vtedy, keď už boli uvoľnené opatrenia. Ministerstvo školstva sa aj o tom, či sa odvolá, vyjadrí po preštudovaní rozsudku.

Amy odmalička žije so svojou babkou. Keď začala pandémia, nemali doma ani internet. Amy bola vtedy prváčkou. "Ani ja som nepracovala v tej dobe, ani on. Ako by sme mohli platiť internet?" opísala Veronika Duždová, stará mama školáčky. 

Právna zástupkyňa bezplatnej Poradne pre občianske ľudské práva tvrdí, že tento prípad je dôkazom toho, že štát v čase pandémie v prístupe k vzdelaniu zlyhal. "Je to určite prelomový rozsudok, pretože to je vôbec prvýkrát, kedy na Slovensku a aj v Európe súd poukázal na znevýhodnenie určitých skupín obyvateľstva - v tomto konkrétnom prípade na rómske deti z marginalizovaných komunít. Prvýkrát poukázal súd na takzvanú digitálnu priepasť," uviedla právna zástupkyňa Vanda Durbáková, Poradňa pre občianske a ľudské práva.

"Som aj šťastná a som aj rada, že mi to schválili, lebo som vedela, že som diskriminovaná," povedala stará mama. Rozhodnutie súdu nateraz nie je právoplatné. Od žalovanej doby už ubehli roky. Amy je dnes piatačkou a vďaka projektu Digitálny žiak má tablet a už aj internet.

Vedenie školy, ktorú Amy navštevuje už päť rokov, verdikt okresného súdu prekvapil. Poukazujú na to, že každé dieťa malo podľa nich možnosť využiť nejakú formu vzdelávania. "Možno nemala internet a notebook, ale dostávala pracovné listy. Lenže málo pracovných listov sa nám vracalo naspäť na kontrolu. Bolo to na dobrovoľnej báze. Mohla chodiť do školy a ona vtedy do školy nechodila," ozrejmil Ján Mašlej, poverený riaditeľ ZŠ Jarovnice.

"Aj keď mohli chodiť, ale niektoré deti mali v škole kovid. Ja som sa o ňu bála, tak som ju nepustila," vysvetlila stará mama. "Každý týždeň, keď sme testovali, sme odhalili množstvo detí, ktoré mali kovid. No a samozrejme sa preniesol aj na nás. Všetci sme to mali ťažké," uviedol riaditeľ. "Je zrejmé, že štát počas pandémie zlyhal," zhodnotila Durbáková.

Po takomto čiastočnom úspechu sa v najväčšej rómskej osade na Slovensku už ozývajú ďalší rodičia. Žalobu mieni podať aj Roman, otec šiestich detí. "Moje deti boli tiež diskriminované," uviedol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy