Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rakúsko: Zadržali medzinárodne hľadaného chorvátskeho expremiéra Sanadera
Zdielať na
Krimi

Rakúsko: Zadržali medzinárodne hľadaného chorvátskeho expremiéra Sanadera

Viedeň 10. decembra (TASR) - Medzinárodne hľadaného bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera zadržali dnes popoludní rakúske bezpečnostné orgány v St. Michaeli na Tauernskej diaľnici. Pôvodnú informáciu denníka Kurier potvrdil rakúsky Spolkový kriminálny úrad (BK) so sídlom vo Viedni.

Ako uviedol jeho hovorca, k zadržaniu došlo o 15.46 h v spolkovej krajine Salzbursko. Zadržanú osobu následne previezli na Krajinský súd v Salzburgu.

Bývalý predseda chorvátskej vlády opustil vlasť narýchlo vo štvrtok, iba niekoľko hodín po tom, čo chorvátska prokuratúra požiadala parlament v Záhrebe, aby ho zbavil imunity a umožnil tak jeho trestné stíhanie.

Sanader vycestoval cez chorvátsko-slovinský hraničný priechod Bregana.

Chorvátsky parlament ho ešte vo štvrtok zbavil imunity, čím otvoril cestu k jeho možnému zatknutiu, o ktoré požiadala prokuratúra v rámci protikorupčného vyšetrovania.

Sanader neočakávane odstúpil v júli 2009 uprostred svojho druhého mandátu. Jeho vicepremiérka Jadranka Kosorová ho vystriedala vo funkcii na čele vlády i strany - Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ). Počas tohto roka sa Sanader pokúsil získať znova post predsedu HDZ, namiesto toho ho však vylúčili zo strany. Do parlamentu sa vrátil ako nezávislý poslanec.

Expremiérovi hrozí podľa informácií denníka Kurier uvalenie 30-dňovej vyšetrovacej väzby.

Znalci chorvátskej politickej scény však už vo štvrtok upozorňovali na prípadné dôsledky Sanaderovej výpovede, ktorá by mohla mať neblahé dôsledky pre viacero jeho straníckych kolegov a priateľov, čo by mohlo ohroziť chorvátsky vládny kabinet. Stále údajne kolujú aj fámy o "čiernom fonde", z ktorého sa financovali drahé predvolebné kampane i rôzne osobnosti HDZ.

Chorvátska justícia už odsúdila dvoch niekdajších členov jeho konzervatívnej vlády a trestne stíha či vyšetruje desiatky ďalších bývalých štátnych úradníkov a podnikateľov.

Sanader mal podľa chorvátskych justičných zdrojov dostať rádovo milióny zo štátnej pokladnice do "čiernych štruktúr" HDZ.

Zdroje: ORF, APA, www.kurier.at

Zdielať na

Najčítanejšie správy