Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Na bežkyňu zaútočili tri agresívne psy. Hrýzli ju do ruky a stehna
Zdielať na

Na bežkyňu zaútočili tri agresívne psy. Hrýzli ju do ruky a stehna

DUNAJSKÁ STREDA / V rukách lekárov skončila vo štvrtok 9. novembra po útoku troch psov na poľnej ceste neďaleko obce Dolný Bar v okrese Dunajská Streda 35-ročná bežkyňa. Majiteľa zvierat obvinila polícia v Dunajskej Strede z prečinu ublíženia na zdraví so sadzbou trestu odňatia slobody až na jeden rok, informovala o tom polícia Trnavského kraja na sociálnej sieti. Majiteľa troch psov plemena American Bully riešila polícia už niekoľko krát. Nezodpovedný chovateľ nezabránil tomu, aby jeho zvieratá napádali iné psy aj ľudí. Na hrádzi dohrýzli už druhú ženu.

​Dvaja psy a samica, 4 až 5-roční, rasy American Bully nemali v danej chvíli pri prechádzke vôdzku ani náhubok, na ženu zaútočili bez akéhokoľvek dôvodu, pričom ju viackrát uhryzli do ruky, ramena a stehna. Majiteľ psov stál od nich na 50 metrov. Polícia muža v súvislosti s útokmi jeho zvierat riešila aj predtým. V dvoch prípadoch išlo o priestupky a v jednom prípade bol za útok právoplatne odsúdený za ublíženie na zdraví. 

"Všetci traja na mňa vyskočili a začali hrýzť," povedala Zsanett, dohryzená bežkyňa. "American Bully, je to vyšľachtené z bojových psíkov. Tieto psy majú okolo 40-50 kíl v dospelosti," ozrejmil veterinár MVDr. Szabolcs Nagy, manžel dohryzenej bežkyne. "To bolo šťastie, lebo keď padnem na zem, asi neprežijem," povedala Zsanett.

Majiteľ psov odišiel bez privolania pomoci 

Majiteľ sa otočil, až keď začala kričať od bolesti. "Ani sa nepýtal aké sú tie rany vážne, ani sa nepýtal, či má privolať záchranku," priblížila znovu Zsanett. "Doslova mi povedala, že nechal ma tam, tak som okamžite sadol do auta, som sa pokúsil nájsť páchateľa aj psov. Kľudnou chôdzou, s voľnými psami, pokračoval vo venčení. Za týchto pár dní sa nám desiatky osôb ozvali, ktorí zažili rovnaký útok," opísal Peter Cseh, švagor bežkyne.

Prvou obeťou svorky plemena psov, ktorých chov si vyžaduje skúseného chovateľa, bola pred 2 rokmi manželka veterinára. Ženu dohrýzli pred zrakom majiteľa taktiež pri behu na hrádzi. "Ja mám aj záznamy, video, že v podstate som natočil, že on išiel preč, nečakal, že by privolal pomoc, nič, ako aj teraz," poznamenal Nagy.

Za agresívnych psov bol muž neraz stíhaný

Aj polícia už majiteľa psov riešila za útoky. Zvyčajne šlo o priestupky. "V jednom prípade išlo o trestný čin, za ktorý bol muž právoplatne odsúdený za ublíženie na zdraví," priblížila Zlatica Antalová, hovorkyňa krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave. Dostal pokutu 1000 eur, náhradu škody poškodenej dodnes nevyplatil a agresívnych psov nikto neriešil. Paradoxom je, že ich aj naďalej nosil k veterinárovi, ktorej manželku pohrýzli. "Tá jedna fenka, to je taká agresívna, že nemohla ísť dovnútra," dodal veterinár Nagy.

Majiteľ dal agresívne psy utratiť

"Policajti z Dunajskej Stredy obvinili 50-ročného muža z prečinu ublíženia na zdraví," dodala Antalová. Sudca návrh na väzobné stíhanie nahradil opatreniami. Obvinený majiteľ dal medzičasom všetky tri psi utratiť. "Obvinenému bola uložená povinnosť dostavovať sa k probačnému a mediačnému úradníkovi, zákaz držania a vodenia psov a povinnosť oznámiť každú zmenu miesta pobytu," ozrejmila Jana Kondákorová, hovorkyňa súdov Trnavského kraja. Uznesenie nie je právoplatné, sťažnosť voči nemu podal prokurátor.

Polícia v danej súvislosti upozorňuje majiteľov psov, že v zmysle zákona môže "venčiť" psa mimo priestoru určeného na chov iba osoba, ktorá je fyzicky a psychicky spôsobilá a najmä schopná zvládať zviera v každej situácii. Ten, kto psa "venčí", je povinný predchádzať tomu, aby pes zaútočil či ohrozil človeka alebo iné zviera. Rovnako musí táto osoba zabrániť psovi, aby mohol spôsobiť škody na majetku, prírode či životnom prostredí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy