Polojasno
17°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Pri práci na družstve mu stroj amputoval ruku. Spôsobil si úraz sám?
Zdielať na

Pri práci na družstve mu stroj amputoval ruku. Spôsobil si úraz sám?

VEĽKÁ LOMNICA/OKRES KEŽMAROK / V popradskej nemocnici leží 52-ročný muž, ktorému v sobotu 28. októbra v priebehu pár sekúnd hospodársky stroj amputoval celú ruku. K vážnemu úrazu došlo vo Veľkej Lomnici. Pacient je už mimo ohrozenia života. Ruku sa ale zachrániť nepodarilo.

K nešťastiu došlo na hospodárskom dvore vo Veľkej Lomnici. Najsmutnejšie je, že úraz navždy poznačil život muža. Prišiel o celú ruku. "52 -ročného muža nešťastne zachytil traktorový rotačný mechanizmus, pričom mu spôsobil devastačné poranenie hornej končatiny," uviedla hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Poprad Zuzana Hopjaková.

Ako prvá dorazila k mužovi posádka sanitky. Mala čo robiť, aby ho zastabilizovala a zastavila masívne krvácanie. Následne odovzdala pacienta leteckým záchranárom. "Poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie. Preložili ho na palubu záchranárskeho vrtuľníka a následne bol s vážnym poranením, no po celý čas pri vedomí, prevezený do popradskej nemocnice," doplnila hovorkyňa Hopkajová. "Okamžite absolvoval dvojhodinovú operáciu. Momentálne sa nachádza v starostlivosti špecialistov z traumatológie. Je v stabilizovanom stave a mimo ohrozenia života," informovala hovorkyňa nemocnice Poprad Martina Pavliková.

Spojili sme sa telefonicky aj s konateľom družstva. Ako nám povedal, presné okolnosti toho, ako k úrazu došlo, zatiaľ nepozná. A tak sa vyjadrovať nechcel. Prípadom sa už zaoberá polícia. "Budú zisťované všetky okolnosti, za akých došlo k zraneniu osoby. Následne bude v zákonnej lehote vo veci rozhodnuté," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová. Až vyšetrovanie ukáže, ako k úrazu došlo a či si muž spôsobil zranenie sám svojou neopatrnosťou alebo tu boli iné okolnosti. Nedozvedeli sme sa, či išlo o živnostníka, pomocníka alebo zamestnanca. Ak by bol zamestnancom, o incident by sa zaujímal aj Inšpektorát práce SR. Oslovili sme aj ten. Ako sme sa dozvedeli, zatiaľ žiadne oznámenie o tomto vážnom pracovnom úraze neeviduje. A tak sa prípadom nezaoberá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy