Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Brutálna streľba v USA: Muž zastrelil 18 ľudí, 13 je zranených
Zdielať na

Brutálna streľba v USA: Muž zastrelil 18 ľudí, 13 je zranených

LEWISTON / Pri streľbe v americkom meste Lewiston v štáte Maine prišlo o život podľa prvotných rôznych zdrojov 15 až 22 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Podozrivým je 40-ročný muž, po ktorom pátrajú stovky policajtov. O situácii je priebežne informovaný prezident Joe Biden.

Guvernérka: Streľba v americkom Lewistone má 18 obetí, podozrivý je na úteku

Streľba bola v stredu večer miestneho času (v noci na štvrtok (26. 10.) SELČ) hlásená z herne bowlingu a reštaurácie v meste so zhruba 36 000 obyvateľmi na severovýchode Spojených štátov. Polícia vyzvala miestnych obyvateľov, aby sa zamkli vo svojich domovoch a nevychádzali von. Na Facebooku tiež zverejnila fotografiu podozrivého, na ktorej vidieť muža v modrých nohaviciach a hnedej mikine so zrejme automatickou či poloautomatickou zbraňou.

Streľba na viacerých miestach amerického mesta Lewiston si vyžiadala 18 obetí, zranených je 13. O bilancii na tlačovej konferencii informovala guvernérka štátu Maine Janet Millsová. Podozrivým z útokov je 40-ročný armádny záložník Robert Card, po ktorom pátrajú stovky policajtov. Muž podľa polície trpel psychickými problémami, s ktorými sa liečil. V prípade je ale stále mnoho nejasností.

"Lewiston je špeciálnym miestom známym pre svoje otvorené srdce a semknutú komunitu. Roky som tu pracovala, stretla tú a vzala si svojho muža. Naše dcéry tu chodili do školy. Nikto z 1,3 milióna obyvateľov nášho štátu si niečo také nezaslúži. Ani žiadny iný štát alebo iní ľudia," povedala Millsová.

Prvotné informácie o prípade

Server spravodajskej televízie NBC News pôvodne s odvolaním sa na políciu mesta Lewiston informoval o 22 mŕtvych, neskôr bilanciu znížil na 15 až 20 obetí. Zranených je podľa NBC 50, pričom nie všetci boli postrelení. Niektorí zrejme utrpeli zranenia v tlačenici. Televízia CNN píše stále o najmenej 22 mŕtvych, podľa agentúry AP zahynulo v Lewistone najmenej 16 osôb a počet obetí zrejme ďalej porastie.

Neskôr polícia uviedla, že pátra po Robertovi Cardovi a varovala, že by mal byť považovaný za ozbrojeného a nebezpečného. Agentúra AP napísala, že Card je armádou vyškolený inštruktor v zaobchádzaní so zbraňami, ktorý mal v poslednom čase psychické problémy. Dva týždne tento rok v lete strávil v psychiatrickom zariadení. Počul vraj hlasy a vyhrážal sa, že zaútočí na vojenské výcvikové stredisko v meste Saco v Maine.

Polícia tiež oznámila, že našla biely voz SUV, ktorým podľa nej Card odišiel z Lewistonu do 11 kilometrov vzdialeného mesta Lisbon. Taktiež v Lisbone boli ľudia vyzvaní, aby nevychádzali z domovov, v oboch mestách zostanú zatvorené úrady a školy.

Svedkovia v meste Lewiston opísali, ako videli vybiehať ľudí z bowlingovej herne. Nichoel Wymanová Arelová uviedla, že keď sa so svojou dcérou vracala v stredu večer autom domov, zbadala pred bowlingovou herňou v Lewistone množstvo policajných áut a sanitiek. Všimla si tiež človeka, ktorý bol celý od krvi, no nepoznala, či bol sám zranený. Podľa nej boli na mieste aj rodiny s deťmi. "To bolo na tom asi to najhoršie – vidieť, ako odtiaľ vychádzajú rodiny, ktoré si chceli len urobiť pekný večer," povedala Arelová.

Útoky strelnou zbraňou sú v USA veľmi časté. Od začiatku tohto roka bolo v krajine zaznamenaných 564 prípadov masovej streľby, uvádza nezisková organizácia Gun Violence Archive. Tá do štatistiky zahŕňa prípady, keď pri streľbe utrpia zranenia alebo prídu o život najmenej štyria ľudia, nepočíta do toho strelca.

Podľa agentúry Reuters je masaker z Lewistonu najhorší od augusta 2019, keď strelec v texaskom El Pase zabil 23 ľudí. Server NBC News uviedol, že 22 mŕtvych je takmer rovnaký počet, ktorý je v 1,4-miliónovom Maine bežne zavraždený za celý rok. Vlani tu polícia evidovala 29 vrážd, v roku 2020 o deväť menej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy