Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Vodič autobusu bol napadnutý. Hrozí zrušenie liniek kvôli agresii cestujúcich
Zdielať na

Vodič autobusu bol napadnutý. Hrozí zrušenie liniek kvôli agresii cestujúcich

POPRAD / Vedenie popradskej autobusovej dopravy zvažuje zrušenie niekoľkých spojov. Dôvodom je stúpajúca agresivita cestujúcich. Nejde už len o ničenie sedadiel či vykonávanie potreby priamo v autobusoch. Dvaja muži dokonca napadli vodiča.

"Chlapcom sa nepáčilo, že museli zaplatiť za lístky," priblížil napadnutý vodič autobusu. "Neskôr lístok uhradili, avšak, po niekoľkých minútach napadli nášho vodiča zozadu," uviedla Marianna Krajčová Gočová, generálna riaditeľka SAD v Poprade"Som si myslel, že už bude koniec a zrazu som zozadu dostal dve rany," dodal napadnutý.

Údery do hlavy boli také silné, že vodič je už pár dní práceneschopný. Prípad rieši polícia. Zatiaľ nikto konkrétny obvinený nebol. "V prípade bolo začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu výtržníctva. Z dôvodu vykonávania ďalších procesných úkonov nie je možné poskytnúť bližšie informácie," informovala Jana Ligdayová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove. "Je to smutné, že je to nový vodič, ktorý už má takúto skúsenosť," Anton Hriňák, mentor vodičov SAD v Poprade. 

Vodič je na čiastočnom invalidnom ale chcel ešte pracovať a splniť si sen - šoférovať autobus. Po tomto útoku zvažuje odchod.  "Budeme musieť riešiť, čo ďalej s tým chlapom, či tam neostane nejaká trauma," dodal Hriňák. 

Generálna riaditeľka spoločnosti otvorene hovorí o tom, že agresivita a arogantnosť zo strany cestujúcich stúpa. "Zanechávajú vo vozidlách výkaly, množstvo odpadkov, takisto nám aj ničia náš majetok, napríklad otrhaním sedadiel," opísala Krajčová Gočová.

Niekoľkí vodiči dokonca odmietajú nastúpiť na niektoré spoje najmä do obcí, kde žije minoritná časť obyvateľov. "Sa cítia byť ohrození, majú naozaj strach o svoj život a o svoje zdravie," poznamenala Krajčová Gočová.

Ak cestujúci nie s spokojní so správaním vodiča alebo službami vodiča, môžu podať písomnú sťažnosť. Každou sa vedenie spoločnosti zaoberá. Ale vyjadriť názor fyzickým útokom alebo vykonaním potreby v autobuse či zničením sedačiek je neprípustné. "Dôležité je zaplatiť si za cestovný lístok, sadnúť si na miesto a neohrozovať skutočne všetkých ostatných cestujúcich a aj posádku vozidla," doplnila Krajčová Gočová.

Cestujúcich riaditeľka vyzýva, aby dodržiavali tieto pravidlá, obráti sa aj na obce aj Prešovský samosprávny kraj, aby spoločne našli riešenie, ako eliminovať útoky a ničenie majetku, lebo situácia podľa nej je naozaj vážna. "Skutočne ak sa niečo v blízkej dobe nezmení, tak my ako dopravca budeme odmietať vykonávať tieto linky," dodala na záver Krajčová Gočová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy