Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Ženu ohrozoval pri chalupe medveď. Okrem jabĺk zožral aj žiadosť o dotáciu
Zdielať na

Ženu ohrozoval pri chalupe medveď. Okrem jabĺk zožral aj žiadosť o dotáciu

VLKOLÍNEC / Pani Andrea na stredajší večer tak skoro nezabudne. Keď sa z Vlkolínca, kde má chalupu, chystala do Bratislavy, všetko jej skomplikoval medveď. Sadol si na priedomie, kde sedel dlhé hodiny a pani nemohla vyjsť von. Podobnú nevítanú návštevu mal aj pán Peter z obce Stráňavy. Tam si chcel medveď pochutnať na dobrom mede neďaleko jeho domu, ale nevyšlo mu to.

"Všetko sa to začalo tým, že som potrebovala večer do Bratislavy, nosíte do auta, chodíte hore-dole, je tma, lebo je 9 hodín večer. Zistíte, že notebook ostal v dome, a tam veľká pekná potvora, keď sa dá na zadné a žerie ovčí syr," uviedla pani Andrea z Vlkolínca, ktorá opísala svoj príbeh.

Na priedomí sedel celú noc medveď, keď si s ním domáca nevedela dať rady, vzala metlu a pokúšala sa ho odohnať. "Nič iné nebolo po ruke, začala som sa oháňať. Absolútne nereagoval, s metlou som potiahla prepravky s potravinami. Najprv mi rozobral žiadosť na ministerstvo o dotáciu," dodala pani Andrea. Vystrašená pani si ho spoza okna vyfotila. S odchodom do Bratislavy, kde mala byť už skoro ráno, sa musela rozlúčiť.

Keď medveďa omrzelo sedieť pred domom, vyškriabal sa na jabloň a oberal jablká. "Som rýchlo vbehla do auta a začala som zúrivo trúbiť, na čo nereagoval. Zavrela som auto a vbehla do domu, so strašným strachom som volala zásahový tím, že tam dajú fotopasce, ale ten medveď je nebezpečný, chodia tam aj turisti," povedala vystrašená pani. Je presvedčená, že medveď ju každý večer sleduje. Do rána sa bála vyjsť z domu. Problém s medveďmi majú aj v Ružomberku nad sídliskom v záhradách.

​Šelma narobila problémy aj neďaleko Žiliny

Medveď sa dostal do záhrady v Stráňavách cez dieru v plote. "Ako som išiel hore, videl som dve kôpky od dvoch alebo jedného medveďa a prevrátený úľ," povedal majiteľ záhrady Peter Lončík.

"Môžem potvrdiť, že v obci a okolí obce Stráňavy je výskyt medveďov vo väčšom počte, dopĺňajú energiu na zimu," informoval Dušan Krupa zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Pán Peter ešte minulý rok choval včely. A maco zacítil, že jeden z jeho úľov nie je až taký prázdny. Chcel si teda zamaškrtiť na zvyškoch medu, ktorý zostal v plástoch.

"Mám strach, lebo ten medvedí trus, čo zanechal, je 15 metrov k susedom a 20 metrov k nám," dodal pán Peter. "Chodia teraz do intravilánov, navštevujú záhrady, kde sú ovocné stromy či orechy," avizoval Dušan Krupa. Tento rok to nie je prvý raz, čo sa v Stráňavách objavil medveď. "V lete takisto medveď išiel z druhej strany chotára, majiteľovi urobil škodu, zabil zajace, sliepky a zničil chlievy," uzavrel starosta obce Stráňavy Branislav Štrba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy