Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Vyzeralo to ako nehoda, neskôr ju prekvalifikovali na vraždu. Začal súdny proces s Marianom V.
Zdielať na

Vyzeralo to ako nehoda, neskôr ju prekvalifikovali na vraždu. Začal súdny proces s Marianom V.

BANSKÁ BYSTRICA / Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici začal v stredu 11. októbra nezvyčajný proces úkladnej vraždy. Tú mal podľa obžaloby spáchať muž svojim autom. Pri Revúcej zámerne narazil do prichádzajúceho auta svojej bývalej -priateľky. 43-ročná žena na mieste zahynula.

Tragická zrážka sa stala v lete 2022 neďaleko Revúcej. Najskôr to vyzeralo iba ako dopravná nehoda. Čelná zrážka dvoch áut sa skončila fatálne pre 43-ročnú Irinu. Za volantom druhého auta sedel jej bývalý priateľ Marián. Ten ju už ale niekoľko kilometrov pred zrážkou ohrozovať. V tom čase telefonovala s kamarátkou.

Namiesto dopravnej nehody úkladná vražda

Čo spočiatku vyzeralo ako dopravná nehoda sa ale zmenilo na úkladnú vraždu. Malo ísť o pomstu, Marian sa s Irinou sporil o rodinný dom. Počas vyšetrovania, ktoré prevzala Národná kriminálna agentúra došlo ku prekvalifikovaniu trestného činu na obzvlášť závažný zločin vraždu. Mariána približne 4 mesiace po tragédii zadržali.

Marián vyhlásil, že je nevinný

Obhajoba tvrdí, že zrážka nebola úmyselná, muž sa vraj v tom čase zohol pre telefón a prešiel do protismeru. Obžalovaný odmietol uzavrieť dohodu o vine a treste a urobil vyhlásenie, že je nevinný. Na pojednávaní odmietol vypovedať, preto sa čítala jeho výpoveď z prípravného konania.

Prokurátor tvrdí, že majú silné dôkazy

Podľa špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, ktorý predniesol obžalobu, zrážku mal plánovať a vykonať z pomsty. Motívom mohli byť majetkové spory, respektíve predaj rodinného domu. Dôkazná situácia je vraj mimoriadne silná. "Kamerové záznamy preukazujú, že sa na rovnom úseku cesty pripravoval na čelnú zrážku s vozidlom idúcim v protismere," konštatoval Lipšic. 

Myslí si, že Marián odmietol vypovedať, lebo by ho s tým konfrontoval. "Dôkazy preukazujú, že obžalovaný vytrvalo sledoval poškodenú na ceste z Banskej Bystrice do Revúcej. Bez zjavného dôvodu sa ju snažil vytlačiť z cesty, následne ju čakal pred Revúcou na odstavnom parkovisku, kde sa so silným vozidlom, ktoré si pred cestou vymenil, štyri razy otáčal. Čakal, kedy bude auto poškodenej v protismere, aby plynulou jazdou bez spomalenia prešiel do protismeru a čelne do nej narazil," vysvetlil špeciálny prokurátor.

V deň skutku mal zisťovať, kedy sa bude žena vracať

Ako dodal, navyše, v deň skutku zisťoval u syna Iriny, kedy sa bude vracať do Revúcej a či pôjde sama. Na internete vyhľadával frázy ako "zabitie v afekte", "trestné sadzby", "vražda". "Zdôvodňoval to tým, že sa zaujímal o podmienečné prepustenie Mikuláša Černáka. Ja som zatiaľ nepostrehol, že by bol Černák stíhaný za trestné činy spáchané v afekte," zdôraznil Lipšic.

Obhajca obžalovaného Ladislav Csákó reagoval, že to všetko bola nešťastná náhoda. "Chcel s ňou nadviazať kontakt telefonicky aj osobne, ale nebolo to možné. Chcel sa s ňou dohodnúť, ako napraviť to, čo určitým spôsobom pokazila poškodená," povedal Csákó.

Marianovi hrozí v prípade preukázania viny 25-ročný trest väzenia až doživotie.

Podobný prípad sa udial ešte v bývalom Československu

Prípad úkladnej vraždy spáchaný podobným spôsobom sa udial ešte v bývalom Československu. Presne pred 50 rokmi nasadla 22-ročná Olga Hepnarová v centre Prahy do nákladného auta a zámerne vrazila do skupiny ľudí. Svoj čin považovala za akt pomsty voči spoločnosti, ktorá jej vraj ubližovala. Dostala trest smrti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy