Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vodiči, zbystrite pozornosť: Na cestách budete musieť byť tieto dni ohľaduplnejší
Zdielať na

Vodiči, zbystrite pozornosť: Na cestách budete musieť byť tieto dni ohľaduplnejší

BRATISLAVA / Vodiči, pozor. Už o pár dní môžete stretnúť na našich cestách a križovatkách viac policajtov, ale aj osôb so zrakovým postihnutím. V rámci štvrtkovej preventívnej akcie si policajti preveria, či sú vodiči na stretnutie s nevidiacimi a slabozrakými pripravení. Slovenský projekt Dňa Bielej palice sa stretol s obľubou aj v zahraničí.

Biela palica je predĺženou rukou nevidiacich a zároveň nevyhnutnou pomôckou pre ich každodenný život. Deň bielej palice má vodičom pripomenúť, ako sa pri podobných stretnutiach na cestách správať."Aby boli ohľaduplnejší vodiči, aby naozaj spomalili pred priechodom, zastavili a dali dostatočný čas na to, aby ten chodec mohol cez vozovku prejsť," uviedla koordinátorka dňa bielej palice.


Ani priechody nie sú zárukou bezpečnosti

Stačí menšia nepozornosť a cesta do práce autom či prechádzka sa aj pre bežného chodca môže skončiť tragédiou."Za prvých 9 mesiacov tohto roku bolo 703 dopravných nehôd, pričom 254 bolo evidovaných na priechode pre chodcov," zhodnotil Tomáš Vrábel z odboru odopravnej polície.


Na stretnutia s nevidiacimi a slabozrakými ľuďmi možno väčšina vodičov zvyknutá nie je. Veľmi však pomôže spolupráca či základná slušnosť a ľudskosť. "Mne sa často stáva, že zastanú a stoja a ja si to nevšimnem. Niekedy sa stáva, že trúbia, čo je pre mňa taký zmätočný signál, lebo ja neviem vyhodnotiť, či trúbia preto, lebo nestíhajú brzdiť alebo trúbia na niekoho iného. Ale stáva sa mi, že keď zastanú a ja si to nevšimnem, tak dajú dole okienko a povedia mi môžete prejsť, nech sa páči," povedala členka Únie nevidiacich Slovenska Dušana Blašková.

Problematika bielej palice má aj svoje úskalia

Aj keď ju zákon o cestnej premávke spomína, nedefinuje, čo vlastne biela palica je. "Vodiči sú práve tí, ktorí argumentujú, že ten chodec nemal bielu palicu, on nevie, čo to znamená, on nevedel, že ten človek nevidí. Biela palica by mala byť zadefinovaná svojou farbou, hrúbku, svojimi tipmi, ktoré sú svojimi spôsobmi dané," dodala Frčová.

Projekt Dňa bielej palice si všimli aj v zahraničí

Tentokrát bol nominovaný na ocenenie Európskej charty bezpečnosti na cestách."Ja by som povedal takým strešným orgánom a možno aj burzou nápadov a inšpirácií pre organizácie, firmy a spoločnosti v iných krajinách," skonštatoval koordinátor Európskej charty pre bezpečnosti na cestách František Bizoň.

Preventívna akcia sa bude konať vo štvrtok 12. októbra a prebehne v 37 mestách. Dávajme si preto na cestách pozor a buďme zodpovední.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy