Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Druhý deň mimoriadnej situácie: Migranti na cudzineckej pôde, starosta rieši situáciu
Zdielať na

Druhý deň mimoriadnej situácie: Migranti na cudzineckej pôde, starosta rieši situáciu

BRATISLAVA / V Bratislave platí už druhý deň mimoriadna situácia. Vyhlásil ju magistrát hlavného mesta. Dôvodom je vyššia koncentrácia migrantov v uliciach s deťmi. Situáciu monitorujú aj mestské časti. Starosta jednej z nich ale hovorí o neželanom stave, ktorý nie je udržateľný. Dôvodom sú chýbajúce finančné či kapacitné možnosti. Samosprávy poukazujú na to, že riešenie tejto situácie je primárne úlohou štátu.

Bratislava, Regrútska ulica, okolie cudzineckej polícia, piatok, čas 20:00. Na tomto mieste môžete každý deň stretnúť migrantov. A inak tomu nebolo ani včera večer, kedy situáciu prišiel skontrolovať starosta Vajnor aj s mestskými policajtmi. Migranti medzi ktorými boli aj deti tvrdili, že sú zo Sýrie a policajtom ukázali potvrdenie o zotrvaní.

Migranti uviedli, že na Slovensku zostať nechcú. Ich vysnívanou destináciou je Nemecko alebo Švajčiarsko. "To čo vnímame ako komplikáciu za posledné dni je samozrejme vplyv počasia pretože noci začínajú byť chladné. Momentálne evidujeme jedno 5-mesačné dieťa, jedno 7-mesačné dieťa a potom deti v rozmedzí od 2 do 6-tich rokov. Mali sme problém dva dni dozadu kedy jedno dieťa pod vplyvom počasia bolo podchladené a museli sme volať rýchlu zdravotnú pomoc," uviedol Michal Vlček, starosta mestskej časti Bratislava - Vajnory. 

Mestská časť v spolupráci s magistrátom má vytypované miesta pre ubytovanie. Starosta Vajnor dodáva, že záchranná sieť opäť spadla na samosprávy. "Zatiaľ nemáme žiadne kroky ani indície od rezortu vnútra ako v tejto veci postupovať," dodal Vlček. "Ministerstvo vnútra ponúkne na využitie svoje ubytovacie kapacity v rámci Bratislavy pre zraniteľné skupiny to znamená pre matky s deťmi," ozrejmil Matej Neumann, hovorca ministerstva vnútra SR. 

Pasívnym pozorovateľom v tejto situácii nezostáva ani hlavné mesto. "My sme naštartovali pomoc aj v spolupráci s mimovládnymi organizáciami. Pokiaľ napríklad o poskytovanie jedla, prípadne potrebných liekov, prikrývok ale aj napríklad tlmočenie, každopádne to čo by bolo primárne riešiť sú ubytovacie kapacity," informoval Peter Bubla, hovorca mesta Bratislava. 

Migranti majú dve možnosti. Požiadať o azyl alebo o zotrvanie, ktoré nie je časovo obmedzené.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy