Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Parkovanie na cestách: Obyvatelia majú problém s novým zákonom a bojujú o parkovacie miesta
Zdielať na

Parkovanie na cestách: Obyvatelia majú problém s novým zákonom a bojujú o parkovacie miesta

BRATISLAVA / KOŠICE / Na Slovensku platí už siedmy deň zákaz parkovania na chodníkoch. Za tento čas mestskí policajti zistili stovky priestupkov. Previnilcom zatiaľ udelili pokuty vo výške 820 eur. Nie každé porušenie zákona ale sankcionovali. Oslovení Bratislavčania tvrdia, že zákon je nedomyslený. Podľa ich slov spomínaná novinka na jednej z ulíc spôsobila vážny problém.

Dodržujú zákon tým, že svoje autá nenechávajú odstavené na chodníkoch ale zároveň aj ohrozujú životy svoje či susedov. Reč je o obyvateľoch Považskej ulice v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto. Nie každý vlastník rodinného domu tu má garáž, a svoje auto preto musí nechať na ulici. Nie však už na chodníku ale priamo na ceste.

Na spomínanej ulici totiž chýba zvislé či vodorovné dopravné značenie, ktoré by umožňovalo parkovanie na chodníku. "Na našej ulici alebo aj v celej štvrti vlastne tie značky nikto neosadil za rok a pol a ľudia sa postavia namiesto chodníka na ulicu a a ulica sa stane neprejazdná," povedal Andrej Drgoňa, obyvateľ mestskej časti Bratislava - Nové Mesto. "Pokiaľ sa chcem dostať do svojej garáže a niekto naproti tej garáži legálne stojí na tej ceste, tak sa nevytočím," poznamenal Vladimír Sirotka, obyvateľ mestskej časti Bratislava - Nové Mesto.

Obyvatelia tejto ulice hovoria aj o život ohrozujúcom probléme. "Tu to do takej miery komplikuje situáciu, že to môže byť až život ohrozujúca záležitosť lebo sa vám sem reálne cez deň nedostane sanitka, v prípade požiaru by sa sem určite nedostala ťažká technika," objasnil Martin Sokolík, obyvateľ mestskej časti Bratislava - Nové Mesto.

So spomínaným problémom sa preto obrátili na mestskú časť od ktorej vraj dostali takúto odpoveď. "Bolo nám povedané, že sa máme nejakým spôsobom dohodnúť ako budeme parkovať, hej a proste postaviť si tie autá v rámci svojich možností a toto samozrejme nie je definitívne riešenie," dodal Sokolík. 

Bratislavskí mestskí policajti za prvých 5 dní od účinnosti zákona boli privolaný k 526-tim prípadom kedy si vodiči zo spomínaného zákazu ťažkú hlavu nerobili. "V týchto prvých dňoch pristupujeme k vodičom, ktorí ponechajú svoje vozidlá na chodníkoch miernejšie, prednostne ich riešime formou napomenutí, to sa však samozrejme nevzťahuje na situácie kedy vozidlá takýmto parkovaním ohrozujú život a zdravie ľudí," ozrejmila Barbora Krajčovičová, hovorkyňa mestskej polície v Bratislave.

Mestská polícia rozdala už desiatky napomenutí. Košičania sú však nahnevaní, nové parkovacie miesta nevznikli, na niektorých miestach tak prišli až o polovicu miest na státie. "Nevadí mi parkovať mimo chodníka, ale keby boli iné miesta zabezpečené, nové, čo neboli. Teraz je to problém, neviem teda či sa to teda vyrieši tým, že budú stáť autá len na ceste alebo ako, ale je tu veľký problém s parkovaním," povedali obyvatelia Košíc.

"Treba si uvedomiť, že tento zákon je podľa nášho názoru šitý horúcou ihlou bez toho aby bol konzultovaný s tými, ktorých sa to najviac týka, teda so samosprávami," informoval Dušan Tokarčík, hovorca mesta Košice

V niektorých častiach Košíc sú chodníky široké aj viac ako 3 metre. "Predtým sa tu dalo parkovať tak, aby aj chodci aj cyklisti vedeli prejsť po týchto širokých chodníkoch. Nie je to šťastné riešenie a už som si všimla, že policajti chodia a nechávajú papieriky a riešenie nie je," doplnili obyvatelia Košíc. "Košice nie sú jediným mestom na Slovensku, ktoré má problém s parkovacou novelou a vidíme, že sa aj z iných kútov Slovenska ozývajú kritické hlasy, preto veríme, že sa týmto problémom budú poslanci zaoberať," dodal Tokarčík.

Policajti doposiaľ rozdali zväčša len napomenutia, avšak v prípade, že budú motoristi porušovať zákon viackrát, uložená im bude aj pokuta. Mesto radí vodičom aby svoje parkovacie návyky zmenili, pre niektorých to však znamená parkovať svoje auto desiatky, niekedy až stovky metrov od svojho bývania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy