Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Policajti majú plné ruky práce. Prešetrujú výtržnosti a gumovacie perá
Zdielať na

Policajti majú plné ruky práce. Prešetrujú výtržnosti a gumovacie perá

BRATISLAVA / Polícia po celom Slovensku monitoruje situáciu vo volebných komisiách. Po pár hodinách preverovala niekoľko podnetov, ktoré občania nahlasovali.

Vyskytol sa problém s obálkou

Piešťanskí policajti boli privolaní do volebnej miestnosti, v meste Piešťany. 49-ročná žena dostala obálku, na ktorej chýbal orazený štátny znak. Oznamovateľku policajti vypočuli a zadokumentovali ako priestupok proti poriadku v správe. Políciu o pomoc žiadal aj muž v meste Holíč. Tvrdil, že žena sa nemôže zúčastniť volieb, lebo nie je zapísaná v zoznamoch. Policajti situáciu preverili a osobám vysvetlili, že hoci má na Slovensku prechodný pobyt, stále je občan Českej republiky a volebné právo sa ňu nevzťahuje.

​​Polícia Trnavský kraj na svojej sociálnej sieti uviedla, že nahlásené podnety neboli protiprávne. Jedným z nich bol rozruch pred volebnou miestnosťou v Šamoríne, kde sa mal občan správať hlučne. Policajti tento incident nepotvrdili. Ďalší podnet nahlásila žena, ktorej sa nezdalo používanie gumovacích pier, ktoré by mohlo zmyť zakrúžkovaných kandidátov. Ani to polícia po prešetrení nepotvrdila. 

Rušno je aj v Nitrianskom kraji

V obci Kostoľany pod Tribečom muž odmietol vhodiť lístok do správnej urny. Bol na to upozornený členmi volebnej komisie, čo sa mu evidentne nepáčilo a poškodil urnu na nepoužité hlasovacie lístky. Prípadom sa zaoberá polícia v Zlatých Moravciach. Čas volieb bol tak v danej volebnej miestnosti prerušený od 11.50 h do 12.15 h. Volebná miestnosť sa tak uzavrie o 22.25 h.

Podľa slov predsedníčky okrskovej volebnej komisie Lucie Betákovej ale incident priebeh volieb neovplyvnil. "Polícia muža vyviedla von a my sme iba vymenili poškodenú urnu za novú. Voľby ani nemuseli byť prerušené, takže pokračujeme normálne ďalej. Momentálne je už priebeh volieb u nás pokojný," uviedla.

Na zabezpečenie pokojného priebehu blížiacich sa parlamentných volieb dohliada približne 6 500 policajtov. "Akékoľvek informácie smerujúce k možnému narušeniu priebehu volieb do NR SR bezodkladne oznámte našim kolegom na operačné strediská prostredníctvom bezplatnej linky 158," uviedla polícia na sociálnej sieti.

S policajným viceprezidentom sa rozprával reportér Juraj Hajdin: 

​Polícia v Košickom kraji riešila označenú dodávku aj farbu pečiatky

Košická krajská polícia doposiaľ v súvislosti so sobotňajšími parlamentnými voľbami nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku. Riešila však podnet vzhľadom na dodávku označenej politickým subjektom a konkrétnym kandidátom, či farbu pečiatky. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru (KR PZ) v Košiciach Jana Mésarová. "Prijali sme jedno oznámenie pre podozrenie z porušenia volebného moratória v súvislosti so zaparkovaným dodávkovým vozidlom s logom jednej z politických strán v košickej mestskej časti Západ, neďaleko jednej z volebných miestností. Preverením sa porušenie zákona nepotvrdilo," povedala Mésarová.

V Michalovskom okrese zas prijali oznámenie o používaní odtlačku pečiatky modrej farby. Vzhľadom na to, že farba pečiatky nie je zákonom stanovená, podľa polície nejde o porušenie zákona. "Od skorého rána dohliadame na pokojný priebeh volieb do NR SR na území Košického kraja. Volebný deň začal pokojne, doposiaľ bez incidentov," dodala s tým, že na zabezpečenie pokojného priebehu volieb dohliada dostatočný počet síl a prostriedkov PZ. V mestách a obciach dohliadajú na verejný poriadok motorizované aj pešie policajné hliadky. V teréne sú tiež príslušníci kriminálnej polície, teda nielen uniformované zložky, ale aj policajti v civile

​Priebežné výsledky parlamentných volieb môžete sledovať TU.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy