Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Podnikateľ tankoval 900-krát za mesiac. Finančná správa odhalila ďalšie podvodné praktiky
Zdielať na

Podnikateľ tankoval 900-krát za mesiac. Finančná správa odhalila ďalšie podvodné praktiky

TRNAVA / Pracovníci finančnej správy v akcii pri kontrolách na západnom Slovensku. Jeden podnikateľ predával falošný tovar a druhý chcel podvádzať v účtovníctve. V oboch prípadoch išlo o sumu, ktorá prevýšila 100-tisíc eur.

Ako často tankujete? Raz do mesiaca? Raz za týždeň? Predstavte si, že sa nájdu ľudia, ktorí údajne tankujú 30-krát denne. V tom bude háčik. "Kontrolóri finančnej správy odhalili podvodné praktiky podnikateľa, ktorý v snahe optimalizovať výsledok hospodárenia deklaroval fiktívny nákup pohonných látok. Na neďalekej čerpacej stanici priemerne tankoval 600- až 900-krát mesačne bez vedenia evidencie jázd a evidencie normohodín na používaných strojoch," opísala Martina Rybanská, hovorkyňa FS SR. Podnikateľ sa venuje ťažbe dreva v Bratislavskom kraji. V daňových priznaniach dlhodobo vykazoval iba stratu, tak sa na jeho doklady detailnejšie pozrela finančná správa. "Tie tvorili podstatnú časť celkových nákladov a boli vystavené elektronickou registračnou pokladnicou, ktorá bola používaná čerpacou stanicou vzdialenou od miesta výkonu prác 15 kilometrov," dodala Martina Rybanská. Podnikateľ pritom neviedol evidenciu jázd ani evidenciu normohodín na používaných strojoch. Kontrolóri podnikateľovi falošné doklady vyradili a údajnú vykázanú stratu mu znížili o takmer 100-tisíc eur. 

Ďalší podnikateľ predával falošné kabelky svetovej značky. Ozbrojení príslušníci finančnej správy z Veľkého Medera, ktorí sa zamerali na kontrolu dodržiavania predpisov o duševnom vlastníctve, ich našli v jednej z predajní v centre Galanty. Na prvý pohľad sa im nepozdávali. "Príslušníci finančnej správy preto zaistili 66 dámskych kabeliek, pri ktorých vzniklo podozrenie z falšovania ochrannej známky. Svoje podozrenie bezodkladne oznámili aj zástupcovi majiteľa ochrannej známky, ktorý potvrdil, že ide o napodobeniny," priblížila hovorkyňa Colného úradu v Trnave Iveta Zlochová.

Škoda, ktorá by vznikla predajom týchto falzifikátov na trhu, ako originálnych výrobkov, bola predbežne vyčíslená na 120-tisíc eur. Podnikateľovi, ktorý predáva falošné výrobky, tzv. fejky, môže uložiť colný úrad pokutu až do výšky 67-tisíc eur. Za opakované porušenie až do výšky 135-tisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy