Jasno
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Trest za okradnutie dôchodkyne. Seniorka prišla o vyše 4 000 eur
Zdielať na

Trest za okradnutie dôchodkyne. Seniorka prišla o vyše 4 000 eur

BANSKÁ BYSTRICA / Podvodníci vymýšľajú stále nové príbehy, ako získať peniaze. Za svoje obete si vyberajú tých najzraniteľnejších. Nedávno prišla o svoje niekoľkotisícové úspory invalidná dôchodkyňa z mesta pod Urpínom. Podvodníčka, ktorá sa vydávala za pracovníčku banky, už pozná svoj trest – vypočula si ho na okresnom súde v Banskej Bystrici.

Osamelej dôchodkyni v jedno popoludnie zavolala žena, ktorá sa predstavila ako pracovníčka banky. Povedala jej, že spolupracuje s políciou. Nakoľko zamestnanci banky majú okrádať svojich klientov a bieliť im účty, seniorke povedala, že ak aj ona nechce prísť o svoje úspory, mala by peniaze vybrať zo svojho účtu a uložiť ich na dohodnutom mieste. Dôverčivá dôchodkyňa podvodníčku poslúchla, čím prišla o viac ako 4 000 eur.

To, že podvodníčka nebola v minulosti súdne trestaná, zohľadnil sudca vo vynesenom rozsudku.

"Okresný súd v Banskej Bystrici na verejnom zasadnutí schválil dohodu o vine a treste s obvinenou S.P. obvinenou zo zločinu podvodu formou spolupáchateľstva, za čo ju odsúdil na trest odňatia slobody v trvaní 28 mesiacov podmienečne, s odkladom výkonu trestu na skúšobnú dobu za súčasného uloženia probačného dohľadu v trvaní 30 mesiacov," uviedla hovorkyňa KS v Banskej Bystrici Nina Uhrovičová. Osamelí seniori sú častými obeťami zlodejov a podvodníkov.

"Najčastejšie legendy, ktoré páchatelia používajú, sú požičanie peňazí cez telefón volajúcemu členovi rodiny v núdzi, požičanie peňazí na operáciu ťažko zranenej osoby v súvislosti s dopravnou nehodu, poskytovanie služieb pracovníkmi plynární, elektrární, pôšt alebo podomový predaj," informovala Mária Faltániová, hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica.

Podvodníčka, ktorá sa vydávala za pracovníčku banky, prišla aj o osobné motorové vozidlo, ktoré bolo použité pri páchaní trestného činu. Jeho vlastníkom sa stáva štát. "Súčasne jej bola uložená povinnosť v skúšobnej dobe nahradiť poškodenej celkovú škodu vo výške 4 037 eur a zamestnať sa alebo si aktívne hľadať zamestnanie," dodala hovorkyňa KS Banská Bystrica. Keďže sa žena ku všetkému priznala a uzavrela dohodu o vine a treste, voči rozsudku nie je prípustné odvolanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy