Skoro jasno
16°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Turisti na obľúbenom úseku volali o pomoc. Ohrozovala ich uvoľnená skala
Zdielať na

Turisti na obľúbenom úseku volali o pomoc. Ohrozovala ich uvoľnená skala

ZÁPADNÉ TATRY / Na obľúbenej a stovkami turistov denne vyhľadávanej túre po hrebeni Západných Tatier išlo o život. V nadmorskej výške viac ako 2000 metrov sa na strednom vrchu hrebeňa pod názvom Tri kopy, uvoľnila veľká skala. Nebolo vylúčené, že v jej okolí začnú padať aj ďalšie.

"Je to reťaz pripevnená na dvoch bodoch na skale. Reťaz bola pádom skaly napnutá. My to ideme pouvoľňovať. Je to veľká skala, keď na niekoho spadne, môže ublížiť," objasnil situáciu Igor Žiak, zástupca riaditeľa HZS. Vystrašení turisti volali pomoc. V strednom vrchu z Troch kôp v úseku, kde sú reťaze, sa uvoľnila skalná masa. "Je to zapadané kameňmi a hrozí výpadok ďalších kameňov," vysvetlil Milan Grešo zo školiaceho strediska HZS. "Je to geohazard v lokalite Tri kopy, v krátkom úzkom žľabe, ktorý je dosť exponovaný. Z Tretej kopy je to jediná východisková lokalita, kde sa dá pokračovať v túre na Hrubú Kopu, takže je to miesto prejdené stovkami turistov denne," dodal Žiak.

Zasahoval aj vrtuľník

Horských záchranárov na Tri kopy previezol vrtuľník. Najprv na palube vrtuľníka odviezli materiál, s ktorým budú pracovať, a potom vrtuľník vzal záchranárov. Napokon nie pod tlakom, ale mechanicky odstránili eróznu skalu a pripevnili na tento úsek nové reťaze. Pracovali vo veľmi exponovanom strmom teréne, v nadmorskej výške viac ako 2 tisíc metrov. Od nedele 10. septembra si už turisti smelo môžu si urobiť hrebeňovka na Tri kopy.

Súvisiace články