Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Technológiou sa možno pochváli aj slovenská polícia. 8 špeciálnych vozidiel si prevzali kriminalisti
Zdielať na

Technológiou sa možno pochváli aj slovenská polícia. 8 špeciálnych vozidiel si prevzali kriminalisti

BRATISLAVA / Technológiou, ktorú používajú na prieskum pod vodnou hladinou českí kolegovia, sa možno pochváli aj slovenská polícia. Aj diaľkovo riadená ponorka by sa mala v budúcnosti stať súčasťou nových mobilných laboratórií. Osem špeciálnych vozidiel si už prevzali kriminalisti. Paradoxne však zatiaľ ich špeciálne vybavenie chýba.

Mobilné laboratóriá budú slúžiť na dokumentovanie najzávažnejších trestných činov. Cieľom bolo kriminalistom vytvoriť lepšie podmienky. "Vozidlo, kde sa môžu prezliecť, ktoré sa dá v takomto teplom počasí klimatizovať a naopak v zime, keď vonku mrzneme, sa dá vykúriť," uviedol Daniel Čechvala, riaditeľ Úradu kriminalistickej technicky PPZ.

Nové vozidlá boli prispôsobené potrebám kriminalistov. Pri tých starších sa niekedy stávalo, že sa niektoré biologické stopy znehodnotili. To by už vďaka tejto technike malo byť minulosťou. Na prepravu zaistených vzoriek im už slúži chladnička s mrazničkou.

Aby sa riziko kontaminácie zaistených stôp znížilo je v autách zabudovaný aj germicídny žiarič. "Dúfame, že to prinesie podstatne lepšiu spoluprácu na tých miestach činu," poznamenal Dominik Šíp, kriminalistický technik. "Posledný nákup bol realizovaný zhruba pred 8 rokmi, tie autá boli výrazne menšie a tak isto to neboli štvorkolky, ktoré v praxi prinášali mnohé problémy," ozrejmil Tomáš Oparty, štátny tajomník MV SR.

Lepšie podmienky zaistia aj statívové svetlomety, archeologické náradie a moderný detektor kovov. Na tú najvýznamnejšiu pomoc si ale musia počkať, momentálne je v procese obstarávania. Pribudnúť by mohli forenzné svetlá, 3D laserové skenery, drony či radar na vyhľadávanie zakopaných tiel. "Pripojenie do siete ministerstva vnútra, aby sme mohli online vstupovať do evidencii a mohli na mieste zisťovať informácie. Mala by byť súčasťou vozidiel aj miniponorka," dodal Čechvala.

Špeciálnu diaľkovo riadenú ponorku používajú na prieskum pod vodnou hladinou napríklad aj českí kolegovia. Mobilné laboratóriá doteraz stáli takmer milión eur. Financované boli z plánu obnovy a odolnosti. "Máme osem krajských riaditeľstiev. V každom bude jedno. Musím povedať, že tieto vozidlá sú plne zrovnateľné s tým najlepším vybavením, ktoré momentálne v Európe je," informoval Branko Kišš, prvý viceprezident PZ SR. 

Kedy ale zakúpia do špeciálnych dodávok aj ďalšiu techniku nám povedať nevedeli. Mohla by to byť otázka aj niekoľkých rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy