Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nemocnica nedokáže prepraviť ľudí na vyšetrenia. S odvozom pomáhajú dobrovoľní ľudia
Zdielať na

Nemocnica nedokáže prepraviť ľudí na vyšetrenia. S odvozom pomáhajú dobrovoľní ľudia

PREŠOV / Problémy s prepravou ľudí na vyšetrenia na východe Slovenska pokračujú. Potom, čo štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa zrušila zmluvy trom dopravcom operujúcim v jednom okrese, hlásia problémy v niektorých zariadeniach, vrátane prešovskej nemocnice. Poisťovňa tvrdí, že ostatní dopravcovia to vedia kapacitne potiahnuť. Lenže realita je podľa tých, ktorí to zažili na vlastnej koži, iná. Výsledkom je tiež to, že do práce vyrazili aj dopravcovia, ktorí prišli o zmluvy, len aby pomohli.

"Poprosili ma zo zariadenia ohľadom vozičkárov, aby som im pomohol," ozrejmil Maroš Macko, konateľ dopravnej zdravotnej služby.  "Je to jeho dobrá vôľa, že zaplatí," poznamenal Dušan Demčák, riaditeľ zariadenia pre seniorov Harmónia v Prešove

V prvé dni to v zariadení pre seniorov riešili aj vlastnými silami a k lekárovi klientov vozil aj samotný riaditeľ. No dnes už potrebovali dostať k lekárom ľudí imobilných a na ich prevoz autá nemajú. Všeobecná zdravotná poisťovňa trvá na tom, že na takéto riešenia vraj nie je dôvod.

"Zmluvný vzťah s niektorými dopravcami sme ukončili aj v iných mestách, ale vyfabulované problémy s prepravou našich poistencov evidujeme iba v Prešove, za čím vidíme snahu niektorých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v Prešove a ich spriatelených dopravcov presadiť osobné záujmy nad záujmy pacientov," uviedla Eva Peterová, manažérka komunikácie VšZP. 

"My máme kontroly a kde je, že je všetko v poriadku," dodal Macko. "Nerozumiem jednej veci, že traja prepravcovia v jednom okrese v jeden dátum končia," doplnil Demčák. Štátna poisťovňa tvrdí, že tí, ktorí zmluvy majú sú kapacitne schopní zabezpečiť dopravu. Interný email z prostredia nemocnice dokazuje, že nie.

"Čo znamená pre nás ako pre nemocnicu problém pri doprave všetkých pacientov zo Všeobecnej poisťovne, keďže ani ostatní prepravcovia nie sú schopní takýto enormný prevoz pacientov zvládnuť. Preto Vás prosím všetkých – situácia sa rieši," vyjadrila stanovisko FNsP v Prešove. 

A na prevozy dnes vyrazil aj ďalší dopravca, ktorému zmluvu nepredĺžili. "Prešovská nemocnica ma oslovila, že im nemá kto voziť pacientov," priblížil Václav Eštočin, majiteľ dopravnej zdravotnej služby. "Zatiaľ neviem, kto nám to zaplatí," dodal Eštočin. "Aj Fakultná nemocnica v Prešove bola informovaná o dopravcovi, ktorí naďalej zabezpečuje poskytovanie tejto služby bez akéhokoľvek kapacitného problému, v požadovanom rozsahu a kvalite," doplnila Peterová.

Riaditeľ zariadenia pre seniorov je v kontakte aj s prepravcami, ktorí ostali. Aj pre nich podľa neho nastala situácia, ktorá ich prekvapila. "No nestíhajú, lebo to bol šok, veď to je 15 vozidiel, ktoré vypadli," doplnil Demčák. "No to je katastrofa. Tu niečo nie je v poriadku," povedali klienti zariadenia pre seniorov. "Vodičov som musel zredukovať," poznamenal Macko. "Mám zamestnaných osem ľudí, aj oni majú pôžičky," dodal Eštočin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy