Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Týraná žena si prešla peklom na zemi, no muž ju stále kontaktuje. Dôvodom je ich dcéra
Zdielať na

Týraná žena si prešla peklom na zemi, no muž ju stále kontaktuje. Dôvodom je ich dcéra

HORNÝ ZEMPLÍN / Hoci tvrdí, že preňho prežila peklo na zemi, a hoci je za to vo vyšetrovacej väzbe, opakovane ju z basy kontaktuje. Dôvodom je ich spoločná dcéra. Muža z Horného Zemplína vinia policajti zo šiestich závažných skutkov. Poškodená však tvrdí, že právnu kvalifikáciu skutku treba zmeniť. Podľa nej jeho konanie vystihuje pokus o vraždu.

Vinia ho zo znásilnenia, sexuálneho násilia, obmedzovania osobnej slobody, krádeže, nebezpečného vyhrážania a porušovania domovej slobody. No podľa poškodenej namiesto šiestich skutkov má najväčšiu výpovednú hodnotu jeden, a to pokus o vraždu.

"Tak určite by to malo byť, lebo ako dobre, neurobil to, ale neurobil to skrz toho, že proste som sa dostala preč. No určite by ma zabil, určite by neodišiel len tak, že dobre, teraz ťa pustím," uviedla poškodená Diana. Podľa advokáta síce právnu kvalifikáciu možno meniť či už v prospech alebo neprospech obvineného, no má to svoje pravidlá.

"Každopádne vždy je potrebné, aby bola zachovaná ochrana obvineného, aby mal možnosť predkladať dôkazy a brániť sa, teda nebolo porušené jeho právo na obhajobu. Lebo v opačnom prípade by takéto rozhodnutie bolo nezákonné," opísal advokát Milan Ficek. Policajti do vyšetrovania pribrali aj znalcov. "Majú skúmať moju osobnosť. Temperament, či veci neprikrášľujem, či si nevymýšľam," dodala poškodená.

Už viac ako mesiac je obvinený muž za mrežami vyšetrovacej väzby. Sudca ho tam poslal z obavy, že by v trestnej činnosti mohol pokračovať. Poškodenú ženu ale kontaktuje a prvotným dôvodom je ich spoločná dcéra. "Chcel počuť malú, a to bolo také, že či ho tam nechám zhniť. Ja som povedala, že to už nie je v mojich kompetenciách toto," oznámila poškodená. Obvinený má právo telefonovať minimálne 4-krát v kalendárnom mesiaci v trvaní najmenej 30 minút denne.

"Riaditeľ ústavu môže obvinenému zakázať telefonovať na vybrané telefónne čísla na základe podnetu od osoby, ktorej obvinený telefonuje," avizovala Monika Kacvinská, hovorkyňa ZV JS. "V prípade, ak sa otec dieťaťa správa k matke hrubým a násilným spôsobom, a je za to aj väzobne stíhaný, tak matka môže podať návrh na obmedzenie jeho rodičovských práv a takýmto spôsobom zamedziť kontakt s dieťaťom," dodal advokát Ficek.

Cestou na súd sa ku skutku nevyjadril. Hovorili sme s jeho príbuznou. Podľa jej slov jeho blízki a známi stoja za ním a neveria, že by som schopný takéhoto konania. Sú presvedčení, že poškodená si situáciu jednak možno prikreslila a možno ho aj vyprovokovala. Mužovi v prípade dokázania viny hrozí za tento skutok až 15-ročný pobyt za mrežami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy