Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Mladý muž netušil, že ho na pohraničí sleduje dron. Úteky Ukrajincov evidujú každý deň
Zdielať na

Mladý muž netušil, že ho na pohraničí sleduje dron. Úteky Ukrajincov evidujú každý deň

SLOVENSKO / UKRAJINSKÁ HRANICA - Jeho beh cez čiaru sledovali hraniční policajti. Mladý muž totiž netušil, že po celý čas nad ním letí dron. Zistil to, až keď sa pred ním objavila hliadka hraničnej polície. Úteky Ukrajincov evidujú policajti na hraniciach Schengenu takmer každý deň.

Na autentických záberoch je vidieť, ako mladý muž beží cez východnú hranicu smerom na Slovensko. Netuší, že nad jeho hlavou je po celý čas policajný dron, ktorý ho sleduje. Zistil to až na tomto zábere. To už pred ním stojí hliadka pohraničnej služby Ukrajiny. "Pohraničná hliadka a zásahový tím boli okamžite vyslaní na pátranie po údajnom páchateľovi na mieste označené dronom," objasnila Elena Tračuk, hovorkyňa Pohraničnej služby Ukrajiny, Čopská oblasť. 

Mladý muž mal pri sebe ukrajinský pas a jeho zámerom bolo prejsť na územie Slovenska. Rovnako, ako mnohí ďalší aj on hľadal spôsob, ako z krajiny zmietanej vojnou odísť a namiesto bojov žiť tak, ako ľudia vo zvyšku Európy. Len za posledné dni zaznamenali naši hraničiari 7 prípadov neoprávneného prekročenia hranice a dovedna zadržali 13 osôb. "Počas mesiaca júl 2023 sme na vonkajšej hranice s Ukrajinou zaznamenali 38 prípadov jej neoprávneného prekročenia a zadržali sme spolu 71 osôb, všetko štátnych príslušníkov Ukrajiny," uviedla Agnesa Kopernická, hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície. 

A odo dňa, kedy Rusko napadlo Ukrajinu rátajú takéto prípady v stovkách. Spolu 415 prípadov neoprávneného prekročenia vonkajšej hranice z Ukrajiny do SR, pričom bolo zadržaných 748 osôb, z toho 724 štátnych príslušníkov Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy